Podzimní cheescake od Šárky Duháčkové
Léto končí a vrcholí sezóna nejrůznějších podzimních plodů. Nová majitelka Bistra Pecka v Náchodě Šárka Duháčková miluje dobré jídlo i sladké zákusky. Když před šesti lety zjistila, že má alergii na lepek, své vášně pro pečení se nevzdala, naopak, naučila se vyrábět výborné dorty a zákusky i bez lepku. Pokud byste od ní rádi něco ochutnali, Bistro Pecka znovuotevírá 5. září.
Maso, nebo zelenina?
To není jednoznačné, asi oboje. Maso nemusím každý den, stačí mi dvakrát, maximálně třikrát týdně. Zeleninu mám ráda jak vařenou, pečenou, tak i syrovou.
Vaříte intuitivně, nebo podle receptů?
No, jak se to vezme. Asi tak půl napůl. Spíše se recepty inspiruji, ale málokdy uvařím něco přesně podle receptu. Ráda pracuji se sezónními surovinami a s tím, co mám k dispozici doma v lednici a ve špajzu.
Jaké je Vaše nejoblíbenější jídlo?
Já asi nemám oblíbené jídlo. Mohu říct, co opravdu nepozřu, a to je kopr anebo kombinace vařený brambor a kyselého zelí… Ptala jsem se doma, co si myslí, že nejraději jím a můj muž se zamyslel a řekl: „Guláš, co ti uvařím.“
Kam byste vzala svého partnera na večeři?
Zkusila bych Zámeček Janovičky, tam jsem ještě na jídle nebyla a slyšela jsem chválu na jídlo i interiér. Spojila bych to s procházkou, to místo je kouzelné.
Jaký recept na léto byste čtenářům představila?
Blíží se konec léta, což ve mně probouzí lehce smutný pocit… Zároveň, když se procházím naší zahradou a vidím keř plný ostružin, strom obsypaný blumami, jsem šťastná a vděčná. A to bych nebyla já, aby mi v hlavě neběžely nápady, co z toho množství úžasného ovoce vyrobím. A proto Vám představím recept na Podzimní cheesecake. Vlastně to může být jakýkoliv cheesecake, prostě podle sezóny. Můj je v bezlepkové variantě, ale lze samozřejmě připravit i klasicky.
PODZIMNÍ CHEESCAKE
Korpus sušenkové těsto
100g ovesné vločky (bez lepku)
100 g rýžová mouka
Semínka – slunečnicová, sezamová, ořechy – dle libosti
Kousky čokolády nebo kakaové boby – dle libosti
1 lžička prášku do pečiva
100g máslo
Cukr nebo sirup dle chuti
Krém
Šlehačka na šlehání 33%
2x pomazánkové máslo – lze nahradit 1 pomazánkové máslo a 1 tvaroh
2 plátky želatiny
2 lžíce moučkového cukru
Skořice a vanilka
Ovocné pyré
Svaříme ovoce s cukrem – v mém případě to jsou blumy
1 až 2 plátky želatiny
Postup:
Suroviny smícháme a vyrobíme těsto, které namačkáme do dortové formy. Pečeme v troubě cca 15 – 170 stupňů. Dozlatova. Vyndáme a necháme vychladnout.
Šlehačku vyšleháme, přidáme pomazánkové máslo a cukr, ještě prošleháme, pokud dáváme tvaroh, jen opatrně vmícháme. Přidáme želatinu dle návodu. Přidáme skořici a vanilku.
Vylijeme na studený základ. Navrch dáme lehce vychladlé ovocné pyré
Ozdobíme a dáme vychladnout do lednice. Nejlépe přes noc.