Soba nudle s arašídovou omáčkou od Gabriely Javorské
Letní vaření s Naším Broumovskem a inspirativními kuchaři, a navíc čtenářská soutěž o vstupenky na koncert Mária Biháriho a Davida Fiedlera.
O stravování a jeho vliv na tělo i duši se začala zajímat už když jí bylo dvacet. Vyzkoušela vše od dělené stravy, fitness, masožroutství, veganství i makrobiotiku. Teorii od praxe oddělit nelze, začala s vařením experimentovat, a protože jejím strávníkům chutnalo, otevřela si vlastní restauraci: Gabriela Javorská a její Kočka na kari – jediná veganská restaurace na Broumovsku, kde se s chutí stravují milovníci zdravého životního stylu i ti, jež si s chutí dají maso.
Uvaříte-li podle daného receptu, vyfotíte výsledek a tuto fotografii pošlete na adresu redakce.nase@broumovsko.cz, my na konci července vylosujeme dva výherce. Ti získají vstupenku na koncert ArtCafé Mária Biháriho a Davida Fiedlera, který se koná 3. srpna v klášterní zahradě.
Maso, nebo zelenina?
Rozhodně zelenina. Celkově se stravování posouvá tímto směrem, tak jen doufám, že tento trend dorazí brzy i do našeho koutu světa... Dříve jsem jedla zeleninu hodně v kombinaci s obilninami, momentálně jím méně obilnin a více luštěnin. Ty jsou zvlášť důležité, pokud nejíte maso.
Vaříš intuitivně, nebo podle receptů?
Ve vaření a pečení jsem intuitivní punker. Recepty s přesnou gramáží jsou nad moje síly, a to jak k vaření, tak i k sepsání. Miluji krásné kuchařky, ale spíš k listování a jako případnou inspiraci, když si řeknu, že změním kombinaci surovin nebo jídlo jinak ochutím. Používám hodně druhů koření, takže pořád je s čím experimentovat. To samé platí pro vaření bez masa.
Jaké je Tvé nejoblíbenější jídlo?
To se vždy čas od času mění. Záleží i na ročním období a podobně. Měla jsem kari období (bez kočky). Teď v létě mám nejraději plněný paprikový lusk s omáčkou a obecně asi cokoliv s rajčaty.
Kam bys vzala svého partnera na večeři?
Určitě do dobré indické nebo středomořské restaurace, záleží, na co mám zrovna chuť.
Jaký recept na léto bys čtenářům představila?
Budou to soba nudle (nebo rýžové nudle) se zeleninou a pikantním arašídovým dresingem, které také čas od času vařím v Kočce na kari.
SOBA NUDLE NEBO RÝŽOVÉ NUDLE SE ZELENINOU A PIKANTNÍM ARAŠÍDOVÝM DRESINGEM
INGREDIENCE :
soba nudle nebo rýžové nudle
ředkvičky
salátová okurka
červené zelí
bílé nebo čínské zelí
mrkev
bílý a černý sezam (nemusí byt)
loupané arašídy
DRESING:
arašídové máslo
sůl
sójová omáčka (cca polévková lžíce)
1-2 stroužky česneku
javorový sirup nebo třtinový cukr ( cca polévková lžíce)
kousek zázvoru
pikantní chilli omáčka
rýžový ocet
POSTUP
Nejdříve si připravíme dresing. Oloupeme a nakrájíme zázvor a česnek. Spolu s ostatními surovinami na dresing dáme do mixéru, přidáme trochu vody a rozmixujeme na omáčku konzistence medu. Ochutnáme a případně dosolíme, dosladíme, dokyselíme nebo přidáme na pikantnosti. Hustotu si upravíme přidáváním vody během mixování. Vždy je jednodušší naředit, takže radši pomalu. V opačném případě je možné omáčku dohustit přidáním arašídového másla a případně pozvat příbuzné nebo sousedy, když to přeženeme s množstvím a skočíme rovnou do velkovýroby. V lednici vydrží určitě několik dní, takže ji nemusíte sníst najednou.
Omyjeme okurku, podélně překrojíme, můžeme vydlabat střed se semínky a nakrájíme na tenké plátky. Omyjeme a nakrájíme na plátky i ředkvičky, najemno nakrouháme oba druhy zelí a očistěnou mrkev nastrouháme speciální škrabkou nebo nakrájíme nožem na nudličky.
Podle návodu uvaříme nudle, scedíme, propláchneme studenou vodou, případně promícháme s trochou oleje, aby se neslepily.
Do mísy dáme nudle, zeleninu, sezamová semínka a s trochou dresingu promícháme, aby se všechno pěkně obalilo. Servírujeme pokapané zbytkem omáčky a posypané drcenými arašídy.
EXTRA TIPY:
- v chladnějším období je možné zeleninu nejdříve orestovat a podávat s horkými nudlemi jako teplé jídlo. Přidávám i restované houby.
- kdo je alergicky na arašídy, může dresing vyrobit i z jiného druhu ořechového másla – kešu, mandlového apod., nebo použít tahini, což je pasta se sezamového semínka
- jednotlivé suroviny se mohou také navrstvit do namočeného rýžového papíru, zakápnout trochou kokosového mléka a zabalit jako závitky. V tom případě podáváme dresing zvlášť v misce na namáčení.
DOBROU CHUT