Špagety s marinovanou řepou a kozím sýrem od Lenky Hlaváčkové
Letní vaření s Naším Broumovskem a inspirativními kuchaři, a navíc čtenářská soutěž o vstupenky na koncert Mária Biháriho a Davida Fiedlera.
S létem přichází tzv. okurková sezóna. Píše o ní už Karel Čapek v eseji Jak se dělají noviny z roku 1937, moc pěkný fejeton o ní přinesl také Karel Hvížďala v roce 2013. Říkali jsme si tedy v redakci, čím bychom vás v létě mohli překvapit a když už je ta okurková sezóna, proč se nechytit právě okurek. Tedy ne tak úplně doslova. I když možná i na okurky dojde… Každý týden se na stránkách Našeho Broumovska seznámíte s jedním místním inspirativním kuchařem či kuchařkou, kteří vám představí svůj oblíbený letní recept. A teď pozor, jako bonus přinášíme soutěž. Uvaříte-li podle daného receptu, vyfotíte výsledek a tuto fotografii pošlete na adresu redakce.nase@broumovsko.cz, my na konci července vylosujeme dva výherce. Ti získají vstupenku na koncert Mária Biháriho a Davida Fiedlera, který se koná 3. srpna v klášterní zahradě.
Začínáme se zakladatelkou dvou známých značek v oblasti gastronomie – Lenkou Hlaváčkovou z Hejtmánkovic. Lenka před několika lety založila v Náchodě obchod s lokálními potravinami Mlsnou farmářku, a protože má ráda výzvy a nerada stojí na místě, otevřela o něco později náchodské Bistro Pecka, vyznačující se originálními recepty i šmrncem. Dnes se věnuje květinám a brokátovým sukním, láska k vaření jí však zůstává.
Maso nebo zelenina?
Za mě zelenina a luštěniny, ale jsem v naší rodině spíše sólista. Maso samozřejmě jím, ale velmi omezeně a dost si vybírám… Domácí od tatínka však neodmítnu.
Vaříš intuitivně, nebo podle receptů?
Vařím intuitivně. Vlastním asi milion kuchařek, ale téměř je nečtu. Většinou mi je někdo daroval. Jedinou výjimkou je kuchařka River Cottage Veg Every Day od Hugha Fearnley-Whittingstalla. Autor je Angličan, který vaří velmi jednoduchá a nápaditá jídla ze zeleniny, zvládne je i absolutní amatér. Na této knížce jsem upřímně postavila celý koncept Bistra Pecka a lidé to milovali.
Jaké je Tvé nejoblíbenější jídlo?
Použila bych klišé, že to, které nevařím sama… Jako dítě jsem milovala kyselou koprovku od babičky s vajíčkem a bramborem. Aktuálně mám nejraději jídla od mého taťky. Ten posledních pár let vaří naprosto fantasticky. Často také vzpomínám na svíčkovou od mého tchána, který byl velký gastroznalec. Jsem ale poměrně nenáročná, běhám po zahradě a okusuji různé listí, saláty, jedlé květy a sem tam k tomu přikousnu kousek chleba (když mám čas).
Kam bys vzala svého partnera na večeři?
Region Broumovska nabízí hned několik nápaditých míst, kde se skvěle vaří. Gastroprostředí se tady za posledních pár let proměnilo velice k lepšímu. Já ráda navštěvuji vegetariánské bistro Kočka na kari v Broumově, kde vaří dle mého gusta. Partnera tím ale nenadchnu. Z regionu bych volila Kovářova kobyla, Švejk v Meziměstí, U kostela v Broumově, Janovičky, Chata Hvězda, Ryba na hrázi v Hlavňově… Zkrátka všechna místa, kde mají vynikající a dobře vychlazené pivo, ideálně Plzeň, kterou já si nedám, aby jsem ho mohla pohodlně zase odvézt domů.
Jaký recept na léto bys čtenářům představila?
Velmi populární pokrm byly řepové špagety s kozím sýrem a rukolou. Je to oblíbená kombinace chutí, která baví i masožravce. Dělám ho úplně jednoduše. Ochutím nakrájenou syrovou řepu a červenou cibuli (sůl, pepř, dobrý balzamikový ocet, kvalitní olivový olej) a upeču. Vše potom rozmixuji mixérem a promíchám s opatrně uvařenými špagetami. Měly by být spíše al dente, ne rozvařené. Ochutím dle potřeby, vmíchám třeba malinko smetany. Servíruji ozdobené kozím sýrem, rukolou a olivovým olejem. Jednoduché, chutné a lehké jídlo, po kterém si nemusíte jít na hodinku lehnout.
Recept má zajímavou variantu také s dýní, nebo mrkví. Potom je ale nutné namísto balzamikového octa použít ocet světlý, třeba vinný.
Recept na špagety s marinovanou řepou a kozím sýrem:
1 balení špaget (cca pro 4 osoby)
4 bulvy řepy
1 červená cibule
Balzamikový ocet, olivový olej, pepř, sůl
Trochu smetany
Kozí sýr
Rukola, mladý špenát, řepové lístky…
Vlašské ořechy