Waldorfský salát od Roberta Carra
Saláty nám jdou v létě obzvláště k duhu, je jich tolik, kolik druhů zeleniny a ovoce. Známý propagátor makrobiotiky a zdravého životního stylu Robert Carr Jr., který pobýval mnoho let v Japonsku i Německu a nyní žije na Broumovsku, pro Naše Broumovsko představí slavný Waldorfský salát z Waldorf Astoria Hotel v New Yorku.
Maso, nebo zelenina?
Jednoznačně zelenina.
Vaříte intuitivně, nebo podle receptů?
Vařím většinou intuitivně a spontánně. Někdy však vařím podle kuchařky, to, když se chci naučit nový recept.
Jaké je vaše oblíbené jídlo?
Hnědá rýže (právě vyhrála nad pizzou a zmrzlinou).
Kam byste vzal svoji partnerku na večeři?
V Adršpachu se právě na začátku července otevřel podnik jménem Qadr. Mají ho Lukáš s Denisou, kteří dříve provozovali Kalírnu. Chodím k nim s mým synem moc rád na pizzu.
Jaký recept na léto byste čtenářům představil?
Představím Waldorfský salát, což je velmi slavný salát z hotelu Waldorf Astoria Hotel v New Yorku. Velmi oblíbený začal být už v 19. století, poprvé ho představil Oscar Tschirky v roce 1893. Původně se dělal pouze s jablky, celerem a majonézou, ořechy do něj byly přidány až později. Je ideální v období, když dozrávají jablka a ořechy.
Waldorfský salát jsou plátky čerstvých jablek, celer, vlašské ořechy a hroznové víno zalité majonézou a tradičně podávané na lůžku hlávkového salátu. Vlašské ořechy se lehce opraží. Vše ostatní je nakrájené na plátky, nebo na kousíčky, jak je libo. Pokud nemám hroznové víno, používám rozinky. Také používám raději veganskou majonézu, nebo jakoukoli jinou zálivku, kterou máte rádi.
Pro 4 osoby:
6 lžic majonézy (nebo jogurtu)
1 polévková lžíce citrónové šťávy (pokud jsme použili jogurt, vynecháváme citronovou šťávu, naopak můžeme přidat trochu medu)
Půl lžičky soli
Trochu čerstvě nadrceného pepře
2 jablka
1 hrnek kuliček červeného vína, nebo ¼ hrnku rozinek
1 hrnek na tenko nakrájeného celeru
1 hrnek opražených ořechů
salát