František Skoupil: Broumovsko je pro mne srdeční záležitost. Vždy se tam rád vracím
Při tradiční akci Vinná brána v Centru Walzel v Meziměstí budou návštěvníci ochutnávat víno z Vinařství Petr Skoupil ve Velkých Bílovicích. Proč právě Centrum Walzel? Technolog a hlavní sommeliér vinařství František Skoupil na to říká: "Broumovsko je naše oblíbená destinace, která je velmi spjatá s historií našeho vinařství. Už před 25 lety jsme sem vozili první vína. Srdcovka, kam se každý rád vrací."
Již v minulém roce jste měli tu možnost zúčastnit se Vinné brány v Centru Walzel. Prošel jste si budovu a prohlédl, případně vyzkoušel jste si některou z nabídek Walzelovky?
Už při naší první návštěvě jsme viděli budovu, která nabízí velmi širokou nabídku. Nejlepší je na tom, že to potěší široké spektrum zákazníků. Od střelce z pistole, milovníka gastronomie či hudby, až po sportovce v posilovně nebo na horolezecké stěně. Koncept je určitě skvělý.
Která z vín byste návštěvníkům doporučil?
Já doporučuji všechna vína. Od toho jich taky děláme tolik. Je to něco jak Centrum Walzel, kde dělají zrovna to, na co máte chuť. U vín je to zrovna tak. Já piju úplně všechna vína. Mé přísloví je, že víno je od nálady, podle ročního období a aktuálního počasí, je názorem pro každého nadšence z vín. Z 20 šarží nemůžete sáhnout vedle, takže bych zkusil vše na jazyk a pak se rozhodl, co mi lahodí.
Přivezete i nějaká v soutěžích oceněná vína, případně nějakou atraktivitu?
Do konce roku má vždy víno minimálně jedno ocenění, některé deset. Například Hibernalu ze dvou zúčastněných vzorků byla udělena stříbrná medaile v Paříži či stříbrné medaile na Vinum juvenale. V minulém roce jich bylo plno, ale jsme v období, kdy se čeká na výsledky 90% soutěží. Z minulého ročníku je to třeba Rulandské bílé, které je na prodej na Vinné bráně. To se stalo druhým nejlepším vínem světa a porazilo například vína za 260 dolarů. Naše etiketa Terroir získala cenu za nejlepší design na největší a nejprestižnější soutěži světa Reddot design awards.
Přiblížíte nám historii vašeho vinařství? V jakém rodinném vztahu jste s Petrem Skoupilem?
Jsem jeho nejmladším synem starajícím se prakticky o věci od hroznu, až po obal. Zároveň dělám asi 100 degustací ročně, tudíž technolog a hlavní sommeliér v jedné osobě. Ještě mám bratra a sestru, Petr se stará o chod vinařství, ekonomiku a prodej, sestra Kateřina hlídá chod penzionu a restaurace, i když teďka má malou dcerku. Začínali jsme jako každý třeba dnes. V roce 1992 jsme začali prodávat první vína. Teď máme 35 hektarů vinic a vyrábíme přes 250 tisíc lahví vína.
Vinná brána v Centru Walzel v Meziměstí je otevřena v sobotu 29. dubna 2017, kdykoliv mezi 14. a 19. hodinou v Salonu Walzel. Souběžně s ní probíhá v celém objektu Sláva českého piva a polských klobás, kdy se bude čepovat 10 českých piv a ochutnávat řada polských klobás.