Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Magazín
  • Kuchařské naděje z Teplic nad Metují se zapojily do celostátní soutěže Svačina roku
banner

Kuchařské naděje z Teplic nad Metují se zapojily do celostátní soutěže Svačina roku

RENÉ HERZÁN

Sobota, 7. listopadu 2015

Kuchařské naděje z Teplic nad Metují se zapojily do celostátní soutěže Svačina roku

Pětice studentů Střední školy hotelnictví a společného stravování, Teplice nad Metují ukáže své kuchařské umění v třetím ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare. Letošní ročník přilákal rekordních 123 mladých kuchařek a kuchařů z 35 středních odborných škol se zaměřením na gastronomii. Odborným garantem soutěže je Mistr kuchař Vladimír Picka.

Odbornou porotu letos posílí šéfkuchař a člen představenstva Asociace kuchařů a cukrářů České republiky Jiří Král. Nově se rozšíří počet finalistů. Na nejlepší soutěžící a školy čekají ceny v hodnotě 20 tisíc korun a tuňákové výrobky Rio Mare. Finálové kolo proběhne tradičně v Praze a role moderátorky se zhostí Markéta Hrubešová.

Mladé kuchařské naděje mají za úkol připravit originální, chutnou a rychlou svačinu pro děti, žáky nebo studenty. Jako hlavní surovinu musí použít tuňákové výrobky Rio Mare, které po registraci do soutěže zdarma obdržely od pořadatele soutěže. Do gastronomického souboje o ceny v hodnotě 20 000 korun se letos pustí rekordních 123 studentů z 35 středních škol a 11 krajů České republiky.

"Tuňákové maso obsahuje významné množství minerálů jako fosfor a jód, důležitých vitamínů skupiny B, a je cenným a bohatým zdrojem esenciálních bílkovin. Je ideální jako základní surovina pro přípravu chutných a zdravých svačinek nejen pro děti, ale pro celou rodinu," popisuje důvody využití tuňáka v soutěži její odborný garant a předseda odborné poroty Mistr kuchař Vladimír Picka.

Účastníci gastronomické soutěže se utkají nově o 15 finálových míst. Pořadatel také vytvořil dvě na sobě nezávislé poroty, které budou finalisty hodnotit. Odborná porota zasedne ve složení Mistr kuchař Vladimír Picka a šéfkuchař restaurace Auerole a člen představenstva AKC ČR Jiří Král. Druhou porotu obsadí zástupci pořadatele a známá food fotografka a food bloggerka Petra Novotná. Finálové kolo bude uvádět herečka, moderátorka a také kuchařka Markéta Hrubešová

Soutěž Svačina roku s Rio Mare je dvoukolová. Do 6. listopadu pošlou soutěžící pořadateli nafocený pokrm spolu s kalkulačním listem a technologickým postupem přípravy. Porota posléze vybere do 20. listopadu 15 nejlepších, kteří postoupí do živého finálového kola. Finále se uskuteční 8. prosince v profesionálním gastronomickém studiu Chefparade+ v Praze.

Tip na svačinu od vítěze soutěže Svačina roku s Rio Mare 2014

Ondřej Beneš (Labská hotelová SOŠ a SOU Pardubice, s.r.o.) - Bezlepková palačinka plněná tvarohovo-tuňákovým krémem, salátem lollo-bianco, tuňákem a strouhaným sýrem

Suroviny (4 porce): 160 g tuňáka Rio mare v olivovém olej, 80 g tuňákového krému Rio Mare Paté, 1 ks salátu lollo bianco, 1 svazek jarní cibulky; Tvarohovo-tuňákový krém: ¼ kostky másla, 100 g tvrdého tvarohu, olivový olej z tuňáka Rio Mare, 1 polévková lžíce mléka, sůl; Bezlepková palačinka: 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje Monini, 20 g bezlepkové mouky pohankové, 40 g bezlepkové mouky, 160 ml mléka, 1 žloutek, sůl, Ozdoba: petržel kudrnka, paprika a jarní cibulka.

Postup: Bezlepková palačinka: Smícháme bezlepkovou mouku s pohankovou, přidáme žloutek (je nutné použít pouze žloutky, jinak by těsto pěnilo a při pečení by bylo bublinaté), sůl a mléko. Vše důkladně rozšleháme. Vytvořené těsto podle potřeby zředíme mlékem. Na pánev, na níž budeme palačinky péct, kápneme trochu oleje. Tvarohovo-tuňákový krém: Tvrdý tvaroh nastrouháme najemno do misky. Poté přidáme rozpuštěné máslo, mléko, sůl, pokrájenou jarní cibulku, scezený olivový olej z tuňáka a tuňákový krém. Vše rozmixujeme na krém. Na palačinku rozetřeme tvarohovo-tuňákový krém. Dále přidáme tuňáka Rio Mare, nastrouhaný sýr, nadrobno nakrájenou jarní cibulku a na kousky natrhaný salát lollo bianco. Palačinku zabalíme a rozkrojíme na dvě části. Dozdobíme červenou paprikou, petrželkou kudrnkou a jarní cibulkou.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)