Skvělé nápoje aneb Teplická hotelovka doporučuje: aperitivy
Do této skupiny spadají nápoje, které se servírují těsně před jídlem. Slovo aperitiv pochází z latinského "aperire", což znamená otevřít. V našem případě zahájit chod pokrmů.
Aperitiv má hlavně povzbudit chuť k jídlu a má být pokud možno suchý, což znamená bez cukru. Podává se vychlazený a řadí se do kategorie krátkých nápojů. To jsou takové, u kterých jejich obsah nepřekročí 1 dl.
Mezi aperitivy patří například lihoviny – vodka, gin, teguila, bílý rum. Chuť k jídlu ale podporují také bylinné a hořko-sladké likéry jako Becherovka, Jägermeister nebo Fernet. Totéž platí i o vermutech – Martiny, Cinzano, Gancia. Musí být ale suché, což označuje na etiketě nápis dry nebo extra dry.
Aperitivy servírujeme ve sklenici na stopce. Vhodná je špička nebo miska. Při slavnostních příležitostech se můžeme "blýsknout" i míchaným aperitivem. A proto přidáváme osvědčený recept, kterak před jídlem rozbouřit naše chuťové pohárky.
Belmont Stakes
Připravíme si 4 cl vodky, 2 cl tmavého rumu, 3 cl jahodového džusu, 1 cl limetkové šťávy a 1 lžičku červeného sirupu . Všechny ingredience nalijeme do míchací sklenice na rozdrcený led a zamícháme. Nakonec podle chuti ozdobíme buď limetkou, nebo čerstvou jahodou. Podáváme před jídlem.
Pohodu při sklence dobrého moku přeje Střední škola hotelnictví a společného stravování, Teplice nad Metují.
Foto Berndt Fernow