Skvělé nápoje aneb Teplická hotelovka doporučuje: bowle
Bowle, to je hit oslav všeho druhu. Tento nápoj se pije snad ve všech zemích s kultůrou vína, tam, kde se pěstuje víno, kde roste. Ve Finsku, v Dánsku ho neznají a nepijí, tam víno neroste, ale ve Španělsku, v Řecku nebo v Itálii (Sangria). Dává nám možnost pohostit větší počet lidí za minimální výdaje. Drink navíc dodá rodinným oslavám a společenským večírkům slavnostnější lesk.
Bowle, to je hit oslav všeho druhu. Tento nápoj se pije snad ve všech zemích s kultůrou vína, tam, kde se pěstuje víno, kde roste. Ve Finsku, v Dánsku ho neznají a nepijí, tam víno neroste, ale ve Španělsku, v Řecku nebo v Itálii (Sangria). Dává nám možnost pohostit větší počet lidí za minimální výdaje. Drink navíc dodá rodinným oslavám a společenským večírkům slavnostnější lesk.
Bowle znamená v angličtině "mísy". Vhodná nádoba pro přípravu je skleněná terina s pokličkou (díky pokličce zabráníme vyprchání aroma). Servírujeme ve skleněných šálcích se lžičkou. Základní ingrediencí je víno. Dále se přidává cukr nebo cukrový sirup, ovoce a nápoje, které obsahuje bublinky – soda či sekt. Chceme-li zvýraznit chuť, použijeme ještě kvalitní likér či destilát. Kdo například preferuje vůni bylinek, může dodat i mátu nebo meduňku. Vždy však musíme dodržet pravidlo, které říká, že bowle se podává dobře vychlazená.
Malinová bowle
Do skleněné teriny vložíme 1 kg čerstvých malin a postupně je prosypeme 0,2 kg práškovým cukrem. K ovoci přidáme 0,1 l malinovice. Nádobu přikryjeme pokličkou a uložíme asi na jednu hodinu do ledničky. Směs občas opatrně zamícháme, aby se nám chutě důkladně propojily. Nakonec přidáme 0,5l růžového vína a dolijeme sektem. Vznikne nám osvěžující voňavý nápoj, a oslava může začít...
Pohodu při sklence dobrého moku přeje Střední škola hotelnictví a společného stravování, Teplice nad Metují.