Skvělé nápoje aneb Teplická hotelovka doporučuje: crustas
Crustas, to jsou vylepšené koktejly. Jedná se o nápoje, které především zaujmou svým netradičním cukrovým zdobením sklenice, ve které se podávají.
První receptura pochází již z 50. let 19. století, kdy Jerry Thomas, známý autor publikace o míchaných drincích, ve své knize píše, že "crusta je vylepšený koktejl". Pojmenování tohoto nápoje je tedy odvozeno od cukrové ozdoby, která na sklenici vytváří "ledový škraloup", anglicky – crust.
A jak takovou ozdobu vyrobíme? Jednoduše. Okraj sklenky potřeme řezem citrónu, a pak ji ponoříme do vrstvy krystalového cukru. Tím nám vznikne po okraji skla krásný bílý cukrový proužek. Poté oloupeme slupku z poloviny citrónu nebo pomeranče tak, abychom vytvořili dlouhou efektní nepřerušovanou spirálu, kterou vložíme do nápoje. Skupina drinků crustas se podává ve špičkových sklenkách jako je miska nebo špička. Crusta nemusí být jenom cukrová, třeba na Margaritu se dělá slaná.
Whisky Crusta
Nejprve uděláme na sklence cukrovou crustu. Poté si připravíme dlouhou spirálu z pomerančové kůry a vložíme ji do skla. Do šejkru s ledem přidáme 6 cl Four Roses Bourbon whisky, 1 kávovou lžičku curacaa, maraskina, citrónové šťávy, cukrového sirupu a nakonec jednu lžičku angostury (barový bitter). Vše promícháme a přes sítko nalijeme do připravené sklenky. Ale velmi opatrně, abychom neporušili cukrovou ozdobu. Vložíme barevné brčko a... "na zdraví".
Pohodu při sklence dobrého moku přeje Střední škola hotelnictví a společného stravování, Teplice nad Metují.