Skvělé nápoje aneb Teplická hotelovka doporučuje: grog
V době, kdy Anglie byla ještě zemí vládnoucí světovým mořím, zemí kapitánů, slavných dobyvatelů a neméně slavných pirátů, v té době se plavil pod britskou vlajkou admirál, jehož jméno je zapomenuto. Víc než svou námořnickou zdatností se zapsal do dějin tím, že nosil kalhoty z grogramové látky. Vysloužil si tím mezi námořníky přezdívku "Grog".
Admirál trval na tom, aby si námořníci svůj příděl rumu šetřili a ředili ho vodou. Zřejmě nechtěl na lodi prožívat časté vzpoury. Admirála dnes zná málokdo, ale nápoj, který se jmenuje podle jeho přezdívky, má v oblibě celý svět. Připravuje se z lihoviny – rumu, koňaku, whisky, cukru nebo medu a z horké vody. Někdy se přidává citrusová šťáva a koření.
Pro gurmány nabízíme nejen klasiku, ale i něco navíc.
Rumový grog (klasika)
2 dl vody, kousek celé skořice, citronová kůra, 1 hřebíček, 2 kostky cukru – krátce povaříme, nalijeme do vyhřáté sklenice a dolijeme 5 cl tmavého rumu.
Ozdobíme řezem citronu.
Lost Paradise (Ztracený ráj)
5 cl koňaku nebo brandy (Metaxa), 5 cl čerstvé grepové šťávy, 2 cl brusinkového sirupu (červený sirup), 1 dl vody. Společně zahřejeme, nesmí se však vařit. Nalijeme do vyhřáté sklenice a zdobíme sušeným ovocem. Tato lahůdka vám udělá dobře i v době nachlazení nebo při pobytu v chladném prostředí.
Pohodu při sklence dobrého moku přeje Střední škola hotelnictví a společného stravování, Teplice nad Metují.