Skvělé nápoje aneb Teplická hotelovka doporučuje: horké víno
Velmi vhodným nápojem v zimním období je horké víno. "Svařák" známe všichni a většina obsluhujících v restauracích se nás zeptá snad jen tolik, přejeme-li si ho z bílého nebo červeného vína.
Příprava je velmi snadná a zvládnou ji opravdu i ti méně šikovní. Především musíme dbát na to, aby víno neprošlo varem. Tím by totiž ztratilo svoji chuť. Proto jej necháme zahřívat jen tak dlouho, než se začne ztrácet bílá pěna. To je totiž znamení, abychom právě v tomto okamžiku víno ze sporáku odebrali.
A z čeho nám tato horká dobrota nejlépe chutná? V gastronomii se používají silnostěnné sklenice nebo také sklenice punčové. Důležité však je, aby byly předem zahřáté horkou vodou. My Vám nyní nabízíme recept, který "svařák" ještě o něco vylepší.
Glögg
Připravíme si 1,5 dl červeného vína, 3 cl červeného vermutu, 2 lžičky tmavého cukru, 2 hřebíčky, na špičku lžičky drcený kardamom, celou skořici a kousek oloupaného zázvoru. Směs zahřejeme a těsně před varem nalijeme do sklenice. Tento lahodný alkoholický nápoj si Vás podmaní svou chutí i vůní a zároveň zahřeje svými slunečními paprsky ukrytými v červeném víně.
Pohodu při sklence dobrého moku přeje Střední škola hotelnictví a společného stravování, Teplice nad Metují.