Skvělé nápoje aneb Teplická hotelovka doporučuje: mojito
Kdo by dnes neznal osvěžující koktejl, jehož domovinou je daleká Kuba? Poprvé byl v baru představen v roce 1927, přičemž v literatuře se tento pojem objevuje už od roku 1910.
Proces jeho vzniku je ale daleko zajímavější. Dělníci na třtinových polích dostávali k pití od zaměstnavatelů šťávu s třtinovým cukrem. Obyčejná šťáva jim ale nechutnala tolik, jako když ji trochu zpestřili kapkou aguadienty, což byl předchůdce rumu. Postupně je napadlo do nápoje ještě nadrtit trochu máty. Záhadou však stále zůstává, jak se vlastně do drinku dostala jeho dnes již nedílná součást, a to je limetka. Má se za to, že je výplodem fantazie nějakého kubánského barmanského mistra.
V poslední době přicházejí barmani s novými chuťovými variantami, jako je jahodové, mangové nebo vanilkové mojito. Nemáte-li chuť na alkohol, můžete zkusit také tzv. virgin, neboli nealkoholické mojito, tj. bez rumu.
Klasické Mojito je nejlepší!
Nakrájíme dobře omytou limetku i s kůrou na drobné kousky, zasypeme třtinovým cukrem a na to vhodíme několik lístků máty. Vše rozdrtíme přímo ve skleničce k tomu určeným muddlerem nebo rukojetí od vařečky. Přidáme drcený led, kterým naplníme skoro celou sklenici a pak přelijeme bílým rumem – asi 5 cl na jednu porci a doplníme sodou.
Nyní zbývá už jen mojito dozdobit mátou a limetkou a můžeme podávat! Nesmíme však zapomenout na nezbytné brčko, bez něj totiž mojito téměř nejde pít. Běžným nakloněním sklenice si prostě nikdy nevychutnáme celé chuťové spektrum, které tento lahodný osvěžující koktejl nabízí!
Pohodu při sklence dobrého moku přeje Střední škola hotelnictví a společného stravování, Teplice nad Metují.