Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Magazín
  • Skvělé nápoje aneb Teplická hotelovka doporučuje: punč
banner

Skvělé nápoje aneb Teplická hotelovka doporučuje: punč

SŠ HOTELNICTVÍ A STRAVOVÁNÍ, TEPLICE NAD METUJÍ

Sobota, 5. prosince 2015

Skvělé nápoje aneb Teplická hotelovka doporučuje: punč

Punče jsou obdobou horkého vína. Tyto oblíbené nápoje můžeme pít jak horké, tak i studené. Punč se k nám dostal koncem 17. století z Indie. Jak jeho indické jméno "panča" naznačuje, připravuje se z pěti složek. Původně to byly čaj, cukr, arak, víno a voda. K okořenění se používala hlavně skořice a hřebíček.

Dnes se k přípravě punče používá ovoce, ovocné šťávy, révové víno, lihoviny a koření. K výrobě si připravíme speciální terinu na punč nebo rendlík, který nesmí být mastný. Nápoj zahříváme pomalu, aby se dobře prohřál, zvláště máme-li jako vložku kousky ovoce. Nesmí se však nikdy vařit!

Vzniklou dobrotu servírujeme v punčových sklenicích s kovovou objímkou, které předem vypláchneme horkou vodou. Vložíme-li před nalitím do sklenice lžičku, zabráníme prasknutí sklenice. Podáváme nejčastěji po jídle.

Nabízíme tři možnosti zhotovení této vynikající pochoutky.

Havajský punč – horký

Do rendlíku vložíme ananas nakrájený na menší kostky (může být i kompotovaný se šťávou), 0,5 l vody, 0,5 l bílého vína, 8 kostek cukru, kousek citronové kůry, třešňová pálenka (asi 5 cl na jednu porci). Zahřejeme a poté ihned servírujeme. Konzumujeme v chladných dnech, neboť nás tento nápoj skvěle zahřeje a navíc potěší naše chuťové pohárky.

Royal punč – studený

Vysokou sklenici naplníme do poloviny ledem, přidáme 1 cl citrónové šťávy, 4 cl koňaku nebo brandy, 5 cl vody, 8 cl pomerančové šťávy (nejlépe mandarinkové), do sklenice nakonec vložíme pomeranč (mandarinku) nakrájený na drobné kousky. Podáváme se lžičkou, nejlépe v teplých letních dnech, kdy nás Royal punč skvěle osvěží.

Fruit harmony – nealko

1 cl Sirup Cuor D´anguria, Fabbri, 1 cl Sirup Rose, Fabbri, 10 cl Pomerančová šťáva – fresh, 1 barová lžička Citrónová šťáva fresh, 1 cl Bitter sirup, Monin
5 cl The Green Tea, Pfanner, ½ vanilkový lusk
Ozdoba: cukrový meloun, pomerančová kúra, lístek máty

Pohodu při sklence dobrého moku přeje Střední škola hotelnictví a společného stravování Teplice nad Metují.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)