Skvělé nápoje aneb Teplická hotelovka doporučuje: punč
Punče jsou obdobou horkého vína. Tyto oblíbené nápoje můžeme pít jak horké, tak i studené. Punč se k nám dostal koncem 17. století z Indie. Jak jeho indické jméno "panča" naznačuje, připravuje se z pěti složek. Původně to byly čaj, cukr, arak, víno a voda. K okořenění se používala hlavně skořice a hřebíček.
Dnes se k přípravě punče používá ovoce, ovocné šťávy, révové víno, lihoviny a koření. K výrobě si připravíme speciální terinu na punč nebo rendlík, který nesmí být mastný. Nápoj zahříváme pomalu, aby se dobře prohřál, zvláště máme-li jako vložku kousky ovoce. Nesmí se však nikdy vařit!
Vzniklou dobrotu servírujeme v punčových sklenicích s kovovou objímkou, které předem vypláchneme horkou vodou. Vložíme-li před nalitím do sklenice lžičku, zabráníme prasknutí sklenice. Podáváme nejčastěji po jídle.
Nabízíme tři možnosti zhotovení této vynikající pochoutky.
Havajský punč – horký
Do rendlíku vložíme ananas nakrájený na menší kostky (může být i kompotovaný se šťávou), 0,5 l vody, 0,5 l bílého vína, 8 kostek cukru, kousek citronové kůry, třešňová pálenka (asi 5 cl na jednu porci). Zahřejeme a poté ihned servírujeme. Konzumujeme v chladných dnech, neboť nás tento nápoj skvěle zahřeje a navíc potěší naše chuťové pohárky.
Royal punč – studený
Vysokou sklenici naplníme do poloviny ledem, přidáme 1 cl citrónové šťávy, 4 cl koňaku nebo brandy, 5 cl vody, 8 cl pomerančové šťávy (nejlépe mandarinkové), do sklenice nakonec vložíme pomeranč (mandarinku) nakrájený na drobné kousky. Podáváme se lžičkou, nejlépe v teplých letních dnech, kdy nás Royal punč skvěle osvěží.
Fruit harmony – nealko
1 cl Sirup Cuor D´anguria, Fabbri, 1 cl Sirup Rose, Fabbri, 10 cl Pomerančová šťáva – fresh, 1 barová lžička Citrónová šťáva fresh, 1 cl Bitter sirup, Monin
5 cl The Green Tea, Pfanner, ½ vanilkový lusk
Ozdoba: cukrový meloun, pomerančová kúra, lístek máty
Pohodu při sklence dobrého moku přeje Střední škola hotelnictví a společného stravování Teplice nad Metují.