Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Magazín
  • Studentka teplické hotelové školy byla čtvrtá na gastronomické soutěži Svačina roku s Rio Mare
banner

Studentka teplické hotelové školy byla čtvrtá na gastronomické soutěži Svačina roku s Rio Mare

RENÉ HERZÁN

Pátek, 18. prosince 2015

Studentka teplické hotelové školy byla čtvrtá na gastronomické soutěži Svačina roku s Rio Mare

Monika Linhartová, studentka Střední školy hotelnictví a společného stravování, Teplice nad Metují, postoupila do finále 3. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare, kde obsadila čtvrté místo. Celkem 15 finalistů vybrala porota pod dohledem odborného garanta soutěže Mistra kuchaře Vladimíra Picky.

Soutěžící se utkali ve finále 8. prosince v pražském studiu Chefparade+ o ceny v celkové hodnotě 20 tisíc korun a tuňákové výrobky Rio Mare. Do odborné poroty usednul také Jiří Král, šéfkuchař a člen představenstva Asociace kuchařů a cukrářů. Živé finále moderovala Markéta Hrubešová. Do soutěže se letos přihlásilo 123 studentů z 35 středních škol.

"Soutěže Rio Mare jsme se zúčastnili již po třetí, a už po třetí nám byla udělena bramborová medaile za čtvrté místo. Nevadí, těší nás, že jsme se probojovali do finále mezi 15 nejlepších receptů. Na soutěž se studentka připravovala v rámci projektu Kreativní gastronom IV.," komentovala úspěch studentky školy zástupkyně ředitele Soňa Šrůtková.

Mladé kuchařky a mladí kuchaři připravovali v korespondenčním kole originální a rychlou svačinu za použití hlavní suroviny tuňáka Rio Mare. V živém finále ukáží vybraní soutěžící své kulinářské umění před odbornou porotou ve složení Mistr kuchař Vladimír Picka a šéfkuchař restaurace Auerole Jiří Král. Soutěž Svačina roku s Rio Mare měla letos i druhou porotu, ve které usedli zástupci pořadatele soutěže a Petra Novotná, food fotografka a food bloggerka. Gastronomickou soutěž pořádá společnost Bolton Czechia, která v Česku a na Slovensku zastupuje oblíbenou značku tuňákových výrobků Rio Mare.

Monika Linhartová: Rýžové rolky s tuňákem Rio Maretun

Suroviny (4 porce): 130 g tuňáka Rio Mare v olivovém oleji; 80 g tuňákového krému Rio Mare Paté; 200 g rýže na sushi; 2 lžičky octa; ½ lžičky soli; 1 lžíce cukru; ½ středně velké cukety; 2 ks mořské řasy Nori; 1 lžička šalotky; 1/3 lžičky kopru; ½ skleničky rajčatového pesta; 1 lžička šťávy ze sicilských citronů LiMMi; ½ lžičky japonské sojové omáčky Kikkoman; sezamová semínka.

 

 

Postup: Rýži odměřte, nasypte do hrnce, přidejte dvojnásobné množství studené vody a properte. Vodu slijte a postup opakujte asi 6x až 8x.Poté rýži zalijte studenou vodou, přikryjte poklicí a nechte asi 10 minut stát. Poté ji rychle uveďte do varu. Jakmile se začne vařit, stáhněte žár na minimum, aby se var udržel a vařte dalších 15 minut. Rýži nesolte. Po 15 minutách rýži odstavte, sejměte poklici, ale jen na okamžik - hrnec ihned přikryjte čistou suchou utěrkou a poklici vraťte zpět. Rýži takto nechte dojít ještě 20 minut. Ve skleničce smíchejte 100 ml horké vody, ocet, cukr a sůl. Rýži poté přemístěte do větší keramické, skleněné nebo plastové mísy. Rovnoměrně ji rozprostřete plastovou špachtlí nebo dřevěnou vařečkou, rovnoměrně polijte asi polovinou ochuceného octa a opatrně promíchávejte - rýži je třeba spíše převracet, než míchat, aby z ní nevznikla kaše. Pokud rýže uspokojivě absorbuje ocet, můžete přidat - rýže nesmí být mokrá ani příliš vlhká, tekutina nesmí zůstat na dně. Správně uvařené rýžové zrnko je pružné a lepivé, ale nikoliv mazlavé. Plátky mořské řasy Nori rozložte na utěrku a fresh folii, potřete tuňákovým krémem Rio Mare Paté a poklaďte plátky blanšírované cukety. Připravte si tuňáka Rio Mare v olivovém oleji, olej slijte a přidejte drobně krájenou šalotku, kopr a navrstvěte na cukety. Poté zaviňte a vložte do předem připravené, rozprostřené rýže. Vytvořte tvar a obalte v bílém a černém sezamovém semínku, nakrájejte na kousky. Na talíři podlijte rajčatovým pestem a ozdobte.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)