Studentka teplické hotelové školy byla čtvrtá na gastronomické soutěži Svačina roku s Rio Mare
Monika Linhartová, studentka Střední školy hotelnictví a společného stravování, Teplice nad Metují, postoupila do finále 3. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare, kde obsadila čtvrté místo. Celkem 15 finalistů vybrala porota pod dohledem odborného garanta soutěže Mistra kuchaře Vladimíra Picky.
Soutěžící se utkali ve finále 8. prosince v pražském studiu Chefparade+ o ceny v celkové hodnotě 20 tisíc korun a tuňákové výrobky Rio Mare. Do odborné poroty usednul také Jiří Král, šéfkuchař a člen představenstva Asociace kuchařů a cukrářů. Živé finále moderovala Markéta Hrubešová. Do soutěže se letos přihlásilo 123 studentů z 35 středních škol.
"Soutěže Rio Mare jsme se zúčastnili již po třetí, a už po třetí nám byla udělena bramborová medaile za čtvrté místo. Nevadí, těší nás, že jsme se probojovali do finále mezi 15 nejlepších receptů. Na soutěž se studentka připravovala v rámci projektu Kreativní gastronom IV.," komentovala úspěch studentky školy zástupkyně ředitele Soňa Šrůtková.
Mladé kuchařky a mladí kuchaři připravovali v korespondenčním kole originální a rychlou svačinu za použití hlavní suroviny tuňáka Rio Mare. V živém finále ukáží vybraní soutěžící své kulinářské umění před odbornou porotou ve složení Mistr kuchař Vladimír Picka a šéfkuchař restaurace Auerole Jiří Král. Soutěž Svačina roku s Rio Mare měla letos i druhou porotu, ve které usedli zástupci pořadatele soutěže a Petra Novotná, food fotografka a food bloggerka. Gastronomickou soutěž pořádá společnost Bolton Czechia, která v Česku a na Slovensku zastupuje oblíbenou značku tuňákových výrobků Rio Mare.
Monika Linhartová: Rýžové rolky s tuňákem Rio Mare
Suroviny (4 porce): 130 g tuňáka Rio Mare v olivovém oleji; 80 g tuňákového krému Rio Mare Paté; 200 g rýže na sushi; 2 lžičky octa; ½ lžičky soli; 1 lžíce cukru; ½ středně velké cukety; 2 ks mořské řasy Nori; 1 lžička šalotky; 1/3 lžičky kopru; ½ skleničky rajčatového pesta; 1 lžička šťávy ze sicilských citronů LiMMi; ½ lžičky japonské sojové omáčky Kikkoman; sezamová semínka.
Postup: Rýži odměřte, nasypte do hrnce, přidejte dvojnásobné množství studené vody a properte. Vodu slijte a postup opakujte asi 6x až 8x.Poté rýži zalijte studenou vodou, přikryjte poklicí a nechte asi 10 minut stát. Poté ji rychle uveďte do varu. Jakmile se začne vařit, stáhněte žár na minimum, aby se var udržel a vařte dalších 15 minut. Rýži nesolte. Po 15 minutách rýži odstavte, sejměte poklici, ale jen na okamžik - hrnec ihned přikryjte čistou suchou utěrkou a poklici vraťte zpět. Rýži takto nechte dojít ještě 20 minut. Ve skleničce smíchejte 100 ml horké vody, ocet, cukr a sůl. Rýži poté přemístěte do větší keramické, skleněné nebo plastové mísy. Rovnoměrně ji rozprostřete plastovou špachtlí nebo dřevěnou vařečkou, rovnoměrně polijte asi polovinou ochuceného octa a opatrně promíchávejte - rýži je třeba spíše převracet, než míchat, aby z ní nevznikla kaše. Pokud rýže uspokojivě absorbuje ocet, můžete přidat - rýže nesmí být mokrá ani příliš vlhká, tekutina nesmí zůstat na dně. Správně uvařené rýžové zrnko je pružné a lepivé, ale nikoliv mazlavé. Plátky mořské řasy Nori rozložte na utěrku a fresh folii, potřete tuňákovým krémem Rio Mare Paté a poklaďte plátky blanšírované cukety. Připravte si tuňáka Rio Mare v olivovém oleji, olej slijte a přidejte drobně krájenou šalotku, kopr a navrstvěte na cukety. Poté zaviňte a vložte do předem připravené, rozprostřené rýže. Vytvořte tvar a obalte v bílém a černém sezamovém semínku, nakrájejte na kousky. Na talíři podlijte rajčatovým pestem a ozdobte.