Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Domů
  • Lidé
  • Magazín
  • Studentka teplické hotelové školy byla čtvrtá na gastronomické soutěži Svačina roku s Rio Mare

Studentka teplické hotelové školy byla čtvrtá na gastronomické soutěži Svačina roku s Rio Mare

RENÉ HERZÁN Pátek, 18. prosince 2015

Monika Linhartová, studentka Střední školy hotelnictví a společného stravování, Teplice nad Metují, postoupila do finále 3. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare, kde obsadila čtvrté místo. Celkem 15 finalistů vybrala porota pod dohledem odborného garanta soutěže Mistra kuchaře Vladimíra Picky.

Studentka teplické hotelové školy byla čtvrtá na gastronomické soutěži Svačina roku s Rio Mare

Soutěžící se utkali ve finále 8. prosince v pražském studiu Chefparade+ o ceny v celkové hodnotě 20 tisíc korun a tuňákové výrobky Rio Mare. Do odborné poroty usednul také Jiří Král, šéfkuchař a člen představenstva Asociace kuchařů a cukrářů. Živé finále moderovala Markéta Hrubešová. Do soutěže se letos přihlásilo 123 studentů z 35 středních škol.

"Soutěže Rio Mare jsme se zúčastnili již po třetí, a už po třetí nám byla udělena bramborová medaile za čtvrté místo. Nevadí, těší nás, že jsme se probojovali do finále mezi 15 nejlepších receptů. Na soutěž se studentka připravovala v rámci projektu Kreativní gastronom IV.," komentovala úspěch studentky školy zástupkyně ředitele Soňa Šrůtková.

Mladé kuchařky a mladí kuchaři připravovali v korespondenčním kole originální a rychlou svačinu za použití hlavní suroviny tuňáka Rio Mare. V živém finále ukáží vybraní soutěžící své kulinářské umění před odbornou porotou ve složení Mistr kuchař Vladimír Picka a šéfkuchař restaurace Auerole Jiří Král. Soutěž Svačina roku s Rio Mare měla letos i druhou porotu, ve které usedli zástupci pořadatele soutěže a Petra Novotná, food fotografka a food bloggerka. Gastronomickou soutěž pořádá společnost Bolton Czechia, která v Česku a na Slovensku zastupuje oblíbenou značku tuňákových výrobků Rio Mare.

Monika Linhartová: Rýžové rolky s tuňákem Rio Maretun

Suroviny (4 porce): 130 g tuňáka Rio Mare v olivovém oleji; 80 g tuňákového krému Rio Mare Paté; 200 g rýže na sushi; 2 lžičky octa; ½ lžičky soli; 1 lžíce cukru; ½ středně velké cukety; 2 ks mořské řasy Nori; 1 lžička šalotky; 1/3 lžičky kopru; ½ skleničky rajčatového pesta; 1 lžička šťávy ze sicilských citronů LiMMi; ½ lžičky japonské sojové omáčky Kikkoman; sezamová semínka.

 

 

Postup: Rýži odměřte, nasypte do hrnce, přidejte dvojnásobné množství studené vody a properte. Vodu slijte a postup opakujte asi 6x až 8x.Poté rýži zalijte studenou vodou, přikryjte poklicí a nechte asi 10 minut stát. Poté ji rychle uveďte do varu. Jakmile se začne vařit, stáhněte žár na minimum, aby se var udržel a vařte dalších 15 minut. Rýži nesolte. Po 15 minutách rýži odstavte, sejměte poklici, ale jen na okamžik - hrnec ihned přikryjte čistou suchou utěrkou a poklici vraťte zpět. Rýži takto nechte dojít ještě 20 minut. Ve skleničce smíchejte 100 ml horké vody, ocet, cukr a sůl. Rýži poté přemístěte do větší keramické, skleněné nebo plastové mísy. Rovnoměrně ji rozprostřete plastovou špachtlí nebo dřevěnou vařečkou, rovnoměrně polijte asi polovinou ochuceného octa a opatrně promíchávejte - rýži je třeba spíše převracet, než míchat, aby z ní nevznikla kaše. Pokud rýže uspokojivě absorbuje ocet, můžete přidat - rýže nesmí být mokrá ani příliš vlhká, tekutina nesmí zůstat na dně. Správně uvařené rýžové zrnko je pružné a lepivé, ale nikoliv mazlavé. Plátky mořské řasy Nori rozložte na utěrku a fresh folii, potřete tuňákovým krémem Rio Mare Paté a poklaďte plátky blanšírované cukety. Připravte si tuňáka Rio Mare v olivovém oleji, olej slijte a přidejte drobně krájenou šalotku, kopr a navrstvěte na cukety. Poté zaviňte a vložte do předem připravené, rozprostřené rýže. Vytvořte tvar a obalte v bílém a černém sezamovém semínku, nakrájejte na kousky. Na talíři podlijte rajčatovým pestem a ozdobte.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)