Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Magazín
  • V Broumově přednášel fenomenální bylinkář Pavel Váňa. Stejně skvělý byl i mykolog Jiří Baier

V Broumově přednášel fenomenální bylinkář Pavel Váňa. Stejně skvělý byl i mykolog Jiří Baier

Milan Kulhánek

Neděle, 21. srpna 2011

V Broumově přednášel fenomenální bylinkář Pavel Váňa. Stejně skvělý byl i mykolog Jiří Baier

Setkat se s lidmi, kteří něco skutečně umí a znají, je pro mě vždy zážitkem. Ačkoliv botanika nepatřila nikdy k mým silným zbraním, tak v sobotní podvečer ( 20.srpna ) jsem byl v broumovské restauraci Regina přímo konsternován. Přednášel tu Pavel Váňa, špičkový český bylinkář a léčitel, znalec více než 600 bylin, a mykolog Jiří Baier.

"V přírodě souvisí všechno se vším, jestli existuje Bůh, tak to je pro mě příroda, ve které všechno do všeho zapadá. Mám chalupu kousek od lesa a rád pozoruji cvrkot v lese. Když má třeba srnka kašel, tak jí den mateřídoušku a druhý den jí kašel přejde. Tak by to mělo být i s námi lidmi. Příroda nás vyléčí sama, pokud o to budeme stát," říká Pavel Váňa. „Odkláníme se od přírody, konzumujeme spoustu nezdravých potravin, důvěřujeme jen klasické medicíně a na rady našich babiček - kořenářek zapomínáme, ke své vlastní škodě." Bývalý pošťák z Nového Bydžova hovořil o léčivých účincích svých oblíbených bylin, jako je například podražec křovistý, bukvice lékařská, lékořice, vrbka úzkolistá či rakytník. Pavel Váňa se domnívá, že 80% našich nemocí je psychického původu. Sám začíná den pitím vody s medem, oblíbeným nápojem je sirup z rakytníku. Mimo léčivých bylin je také znalcem hub – některé jeho postupy jsou skutečně originální. Cituji: „Já jím muchomůrku červenou o sto péro, a ještě tu jsem".

Druhým přednášejícím byl dnes asi nejznámější a určitě i jeden z nejlepších českých mykologů Jiří Baier. Houby bychom měli jíst třikrát týdně, protože většina hub má protirakovinné a protialergické účinky. Ve využití léčivých účinků hub jsme pozadu za Čínou, Japonskem či Koreou, kde se houby používají v medicíně již několik tisíc let. Aby houby měly protialergické účinky, musí být splněna zásadní podmínka, musí se jíst zasyrova. Houbou číslo jedna je v tomto směru hlíva ústřičná. Čtvrt lžičky usušené hlívy je skutečným elixírem mládí. Houby se dají sbírat po celý rok. Je to vlastně prosté, jak říká pan Baier. „Stačí se naučit základních 2 tisíce druhů hub, a pak je najdete v každou roční dobu."

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)