Vánoční recepty z Broumovska
Vypravili jsme se na návštěvu za členkami Českého svazu žen v Broumově, které prozradily některé recepty na vánoční cukroví, které připravují na štědrovečerní tabuli.
Linecké kytičky plněné marmeládou
300 g hladké mouky
200 g másla
100 g moučkového cukru
1 vejce
1 sáček vanilínového cukru
1 lžička strouhané citrónové kůry
150 g marmelády ( jahodové nebo rybízové )
moučkový cukr na posypání
V míse rozmícháme změklé máslo s cukrem a citrónovou kůrou na hladký krém. Přimícháme vejce a na závěr do hladké hmoty přidáme prosátou mouku. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do mikrotenového sáčku a asi 30 minut necháme odpočívat v chladničce. Poté těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát, ze kterého vykrajujeme formičkou kytičky a rozložíme je na plech vyložený pečícím papírem. U poloviny kytiček ještě vypíchneme kulatým vykrajovátkem střed, vše vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a upečeme do světle zlatavé barvy. Upečené kytičky necháme vychladnout, pak plné kytičky potřeme marmeládou a zakryjeme je vykrojenými kousky, které jsme předtím pocukrovali, aby marmeláda vynikla.
Myslivecké knoflíky
těsto: 350 g hladké mouky
50 g moučkového cukru
180 g másla
3 žloutky
1 - 2 lžíce mléka
sněhová hmota: 3 bílky
240 g pískového cukru
200 g mletých ořechů, poloviny jader na zdobení
Ze surovin na těsto vypracujeme hladkou hmotu a necháme uležet v chladnu. Poté vyválíme na plát a vykrajujeme kolečka, která poskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Z bílků ušleháme tuhý sníh, postupně přidáme cukr a šleháme ve vodní lázni ( nesmí se vařit ). Nakonec postupně přisypáváme mleté ořechy. Na vykrojená kolečka na plechu uděláme kopeček sněhové hmoty a navrch dáme půlku ořechu. Upečeme v mírně vyhřáté troubě.
Ořechy
260 g hladké mouky
150 g másla
100 g moučkového cukru
100 g mletých vlašských ořechů
2 žloutky
špetka strouhané citrónové kůry
tuk na vymazání formiček
oříškovo - čokoládová pomazánka Nutella na slepení
moučkový cukr na posypání
Z hladké mouky, změklého másla, moučkového cukru, mletých ořechů, žloutků a citrónové kůry vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do mikroténové fólie a necháme odpočinout v chladu. Pak malými kousky těsta plníme vymazané formičky na ořechy, rozložíme na plech a v troubě vyhřáté na 170 °C upečeme dozlatova. Upečené ořechy vyklepneme z formiček, necháme je vychladnout a pak vždy dvě půlky ořechů slepíme k sobě oříškovo - čokoládovou pomazánkou. Na závěr slepené ořechy posypeme moučkovým cukrem.
Foto Wikimedia Commons Rémi Diligent