Z babiččina receptáře: řízky od babičky Boženky
Řízky mají rádi snad všichni. Ty králičí jsou trochu jiné a výjimečné. Alespoň pro nás vždy byly. Protože babička nám k nim většinou podávala šťouchané brambory se smetanou.
Jdeme na věc. Připravíme si dvě králičí stehna, 300g vepřové krkovice, sůl, hladkou mouku na obalení, strouhanku. Na přílohu pak 500 g brambor, 100g másla, mléko dle potřeby, smetanu min. 12%, sůl, bylinky (pažitka, petrželka, cibulová nať).
Králičí stehna si babička Boženka vykostila den dopředu, osolila a pokapala olejem. Nechala je rozležet. Z krkovice nakrájela silnější řízky minimálně 1 cm silné, naklepala a nařízla okraje. Obalila je v mouce, ve vejcích a nakonec ve strouhance. Zprudka je opekla a potom je podlila vodou a dusila doměkka.
Očištěné brambory babička uvařila, až se skoro rozpadaly a rozšťouchala je. Poté přidala mléko, máslo, trošku smetany, která byla také v každém stavení, kde nechyběla kravka. Lžící z hmoty vykrájela nočky a dala je na talíř, kam přidala řízek. Poslední tečkou byl okurkový nebo rajčatový salát, někdy jen kyselá okurka. Mňam!
Dobrou chuť přeje Střední škola hotelnictví a společného stravování, Teplice nad Metují.
Ilustrační foto Creative Commons Claus Ableiter