Zdravě a chutně s Lékárnou ipc Broumov
Chtěli byste letos vyzkoušet netradiční recept na vánoční cukroví? Nechte se inspirovat recepty z naší lékárny. Tradiční cukroví chutně, ale tak trochu jinak…
MAKOVÉ KULIČKY
• 160 g mletého máku
• 110 g akátového medu (může být i normální med)
• 4 kapky citrónového arom. oleje
• 1/2 lžičky mleté kvalitní skořice
• sezam na obalení
• 17 ks sloupnutých mandlí na variantu s mandlemi
Nejdříve pracujeme malou vařečkou a směs třeme o stěny mísy a pak pokračujeme přímo rukou v míse nebo na vále, kde hmotu hněteme tak dlouho, až se spojí a vznikne tvárné a lepivé těsto. Hmotu setřeme z rukou do mísy, ruce opláchneme a tvarujeme kuličky, které obalujeme v sezamu nebo sekaných mandlích.
KULIČKY OBALOVANÉ OŘECHY
• 200 g másla
• 100 g moučkového cukru
• 3 lžíce kávy
• 2 lžíce kakaa
• 1 vanilkový cukr
• 1 balíček piškotů (bezlepkových piškotů)
Máslo utřeme s cukrem a kakaem, po lžičkách přidáme kávu, vanilkový cukr a piškotové drobky. Směs propracujeme a tvoříme kuličky, které obalíme v mletých oříšcích.
LINECKÉ PEČIVO SVĚTLÉ, TMAVÉ
• 400 g bezlepkové mouky
• 100 g rýžové hladké mouky
• 250 g Hery nebo másla
• 150 g moučkového cukru
• kůra z 1 chemicky neošetřeného citrónu
• 1–2 žloutky
• pokud chcete tmavé linecké, přidejte do těsta 2 lžíce kakaa
Ze surovin vypracujeme těsto a necháme alespoň 12 hodin odležet. Těsto vyválíme a vykrajujeme různé tvary.
Pečeme při 170 °C cca 8–9 minut.
Z tmavého lineckého těsta vykrajujeme menší kolečka, která po slepení džemem poléváme hořkou čokoládou. Ozdobíme půlkou loupané mandle nebo polovinou vlašského oříšku.
JAHELNÍK
• 250 g jáhel
• 1 l mléka
• 1–2 vejce
• 4 lžíce krupicového cukru
• 4 lžíce kysané smetany
• 50 g másla
• 500 g vypeckovaných kompotovaných třešní nebo švestek
Jáhly několikrát propláchneme vroucí vodou, aby nebyly hořké. Nakonec je propláchneme studenou vodou a ve vroucím osoleném mléce je zvolna rozvaříme na kaši.
Máslo s cukrem a vejci utřeme do pěny a vmícháme do kaše. Polovinu směsi vložíme do máslem vymazaného a vysypaného pekáčku a rozložíme na ni okapané ovoce, smíchané se smetanou. Překryjeme druhou polovinou kaše a do povrchu vmáčkneme zbývající ovoce. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut.
ZÁVIN JABLEČNÝ
• 250 g bezlepkové mouky
• 1 lžička prášku do pečiva
• 150 g másla
• 2 vejce
• 100 g měkkého tvarohu
• 800 g oloupaných jablek
• moučkový cukr, rozinky, sekané ořechy, mletá skořice, pečicí papír, vejce na potření
Z proseté mouky, kypřicího prášku, másla, vajec a tvarohu vypracujeme těsto, které necháme alespoň 2 hodiny v lednici odležet. Jablka nastrouháme na plátky a smícháme s cukrem, skořicí a nasekanými ořechy. Na pomoučeném pečicím papíru vyválíme z poloviny těsta plát, který ve středu poklademe jablky. Těsto pomocí pečicího papíru přeložíme z obou stran na náplň. Před pečením závin pomažeme rozšlehaným vejcem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C.
Přejeme vám zdravé a veselé Vánoce a mnoho zdraví v novém roce.
Vaše LÉKÁRNA ipc Broumov