Arnold Vodochodský: "Začínám si vážit věcí, které jsem v minulosti bral jako samozřejmost."
Několika lidem z Broumovska jsem položil několik otázek. Tentokrát odpovídá broumovský radní Arnold Vodochodský.
Je to už plus minus rok, kdy byl vládou vyhlášený nouzový stav. Prožíváte i teď obavy z nakažení, z budoucnosti, nebo se situace již stala denním chlebem současné doby?
Rozhodně aktuální situaci nijak nezlehčuji a neberu nic na lehkou váhu. Nemám však strach jen o sebe, ale i o svoji rodinu a přátele. Začínám si vážit věcí, které jsem v minulosti bral jako samozřejmost.
Internet je plný různých teorií o původu viru, účinnosti vakcín či důvěryhodnosti vedení státu. Jak si to vše vysvětluje váš "selský" rozum?
V dnešní době máme spoustu různých zdrojů informací a je na každém z nás, jak s danou informací naložíme a ověříme si ji. Lidé často věří článkům a příspěvkům, které mají pochybný zdroj, ani je kolikrát nenapadne si o tom zjistit něco víc. Jelikož tato situace už nějaký ten pátek trvá, lidé se také ztrácí ve vládních nařízeních, které občas postrádají logiku.
Studenti broumovského gymnázia v nedávné anketě objevili dosud netušené možnosti, jak trávit volný čas o samotě a sám se sebou. Jak je to u vás?
Mám rád lidi kolem sebe. Samozřejmě mi chybí setkávání se s přáteli, na druhou stranu mi to přineslo i jisté pozitivum. Před pandemií jsem pravidelně navštěvoval moji maminku. Jelikož však patří k těm rizikovějším skupinám, vymysleli jsme, že budeme chodit na zdravotní procházky, které jsou prospěšné nejen pro mě, ale i pro ni.
Co vám zaručeně zvedne náladu?
Často se bavím nad různými příspěvky, které kolují po sociálních sítích. Jsem rád, že se i v této nelehké době umíme sami sobě zasmát a neztrácíme smysl pro humor.
Asi většinou ženy mají v současné době trable s tím, co pořád doma vařit. Poraďte nějaký svůj oblíbený recept! Podrobně prosím, ať si to můžeme uvařit či připravit.
Moje manželka je velice dobrá kuchařka, což je i vidět na mé postavě. Já sám doma nevařím, ale jednou za čas dělám svoji oblíbenou delikatesu – sušené maso. Budeme potřebovat 1 kg libového zadního hovězího, které nakrájíme na jemné plátky, přiměřeně osolíme, opepříme (kdo má rád pálivé, může přidat něco ostřejšího), přidáme sójovou a Worcestrovou omáčku. Vše dáme do igelitového pytle, ve kterém všechno důkladně promícháme a na jeden den necháme naložené maso v ledničce. Maso sušíme při nižší teplotě (cca 60 °C) v sušičce na ovoce, nebo v horkovzdušné troubě. Tento recept opravdu doporučuji, je to výborná delikatesa s velkým obsahem bílkovin.
Co uděláte, až to všechno skončí? A nechci slyšet, jak naočkovaní vyrazíte do Chorvatska.
Otázkou je, kdy to všechno skončí. Pro mě osobně se život v době koronaviru moc nezměnil, takže nejspíš budu dělat to, co vždy. Ale určitě půjdu na nějaký koncert, kde si poslechnu dobrou muziku.