Jednoduchý recept pro Broumovsko neexistuje
V Páteční štafetě odpovídá účetní Tomáš Čipera.
Jan Strašil: Zeptal bych se Tomáše Čipery, kolegy z lyžařského klubu, spolehlivého účetního místních firem: Jak vidíš prosperitu a možnosti firem na Broumovsku? Lze něco změnit, aby se mladí lidé vraceli „domů“?
Tomáš Čipera: Děkuji Honzovi Strašilovi za předání štafety. Ale zpět k tématu, které otevřel Honza svojí otázkou. Jeden můj kolega z VEBY říkal, že Češi jsou mistři improvizace. Hospodářský rozvoj Broumovska je problém komplexní a jednoduchý recept neexistuje. Každý rok máme na začátku listopadu Broumovské diskuze. Navrhuji, aby jeden rok byly Broumovské diskuze skutečně o Broumovsku, aby dramaturgové pozvali ministry průmyslu a dopravy, ředitele Czech Investu a Czech Tradu, vedení kraje, vedení CHKO, významné místní průmyslové, zemědělské a lesní podnikatele, starosty obcí, které spadají do ORP Broumov a udělali diskuze na téma rozvoje regionu. Zájem ze spodu možná podnítí zájem na úrovni kraje a státu. V posledních letech v zastupitelstvu KHK zvedl toto téma pouze bývalý starosta Trutnova, zastupitel Ivan Adamec. V rozvoji regionu může pomoci propojení české D11 a polské S3, tato silniční magistrála spojující jih, sever ale i východ a západ Evropy nám povede 40 km od domu.
Mladí lidé zde budou pracovat a žít, pokud zde budou mít možnosti slušné obživy. Vím od svých dětí, že mají ke kraji, kde vyrostly, kladný vztah, ale ve vnitrozemí včetně Náchoda nebo Trutnova jsou jiné, lepší nabídky práce a odměny za ni.
Co Vás těší na životě na Broumovsku?
Moje životní dráha jela po ose Sokolov, Trutnov, Broumov, takže stále setrvávám v pohraničních horách, kde mě díky turistice a lyžování život vždy bavil, volná příroda hned za domem, klid a bezpečí v ulicích a člověk zde není tak anonymní a ztracený jako ve velkých městech. Setkání se správnými lidmi vás podrží na jednom místě klidně i 40 let.
Jaký je Váš největší kulturní zážitek v poslední době?
Narodil jsem se v Sokolově a prožil v dnešním Karlovarském kraji 16 let života. Zaujaly mě knihy Štěpána Javůrka Chaloupky, Sudetský dům I. – III., Nebe nad Perninkem. Bavilo mě číst si příběhy minulé i současné z kraje, který důvěrně znám a kde mohu porovnávat spisovatelův a svůj pohled na Krušné hory a jejich podhůří.
Dalším kulturním zážitkem jsou naše návštěvy Galerie moderního umění v Hradci Králové. Tuto galerii musím pochválit, vždy je tam něco zajímavého, co stojí za shlédnutí.
Jaké je Vaše nejoblíbenější jídlo, a pokud nám prozradíte, i Váš největší jídelní prohřešek?
Rád vařím, takže mám hodně oblíbených jídel. Mimo čerstvých hub jím vlastně všechno. Moje oblíbené okruhy jsou jídla česko-moravská a jídla italská. Zde musím navázat na Honzu Strašila, i mně při příchodu ze západních Čech přišel smažený řízek se zelím a knedlíkem jako úlet kuchaře, ale musím říct, že mi toto jídlo docela chutná.
Kdybyste se mohl kohokoli na cokoli z Broumovska zeptat, koho a na co byste se zeptal?
Zeptal bych se majitele společnosti R-Aqua s.r.o. Jana Rouče, jak přinesl do Broumova zajímavou, pro region netradiční výrobu a jaký má zvuk česká kvalita práce a spolehlivost u zahraničních odběratelů?