Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání

Společně jsme dokázali hodně

-red-, foto archiv M. Ducháče Pátek, 19. září 2025

V Páteční štafetě odpovídá musher Martin Ducháč.

Společně jsme dokázali hodně

"Během letošní přípravy se rozhodnu podle zdraví Tobyho, jestli zvládneme ještě jednu sezónu" Martin Ducháč a jeho psi.

Martin Špreňar: Rád bych se zeptal Martina Ducháče, který pracuje v pivovaru Broumov v Olivětíně: „Martine jsi známý jako dlouholetý úspěšný musher, který se společně se svými psy účastní i těch nejnáročnějších závodů psích spřežení. Jak dlouho ti budou muset soupeři ještě koukat na záda? Plánuješ omladit partu svých čtyřnohých parťáků?

Martin Ducháč: Tomuto úžasnému sportu se věnuji již 20 let a každá další příprava na novou sezónu je pro mě stále náročnější, stejně tak pro psy. Je to dané hlavně přibývajícím věkem jak u mě, tak u psů. Příprava se odehrává v Javořích horách a celkem najezdíme okolo 2 000 kilometrů na koloběžce. V současné době závodím se dvěma psy – Toby (věk 10 let), Morty (věk 6,5 roku). Mám ještě Montyho (věk 13 let), kterého zapojuji již pouze do tréninků. Myslím, že jsme toho společně dokázali hodně a teď nastal čas v nejlepším skončit. Během letošní přípravy se rozhodnu podle zdraví Tobyho, jestli zvládneme ještě jednu sezónu, která by byla poslední.

Doma máme aktuálně pět psů, což nám bohatě stačí a momentálně neplánuji rozšířit smečku. Už takhle je dost náročné stíhat se všem věnovat a také není kde stavět další kotce.

 

Co Vás těší na životě na Broumovsku?

Nejvíce se mi líbí, že můžu kdykoli vyrazit se psy do kopců Javořích hor, kde je klid a skvělé podmínky pro trénink. Myslím si, že málo kde mají tak nádhernou přírodu jako my tady. Taky tu mám spoustu známých a kamarádů, které vždycky rád potkávám.

Jaké je Vaše nejoblíbenější jídlo, a pokud nám prozradíte, i Váš největší jídelní prohřešek?

Mým nejoblíbenějším jídlem jsou vepřové výpečky, bramborový knedlík a špenát. Z polévek je to hlavně dršťková polévka. Když mi zbyde volný čas, tak si rád zajdu na ryby a potom si je doma připravím v jakékoli podobě, ať už na pánvi, másle nebo v udírně. Můj největší prohřešek je, že mě pozdě večer chytá mlsná a dopadá to tak, že vyrazím luxovat lednici. 

 

Jaký je Váš největší kulturní zážitek v poslední době?

Před dvěma týdny jsme byli se ženou v Praze na koncertě Robbieho Williamse a byl to pro nás neuvěřitelný zážitek, který bych všem doporučil.  

 

Kdybyste se mohl kohokoli na cokoli z Broumovska zeptat, koho a na co byste se zeptal?
Rád bych se zeptal svého souseda Pavla Gašpara, který pracuje v Jopecu, jak dlouho ještě plánuje být fanouškem klubu Sparta Praha a jestli nebude lepší poohlídnout se po nějakém jiném klubu.   

 

Přečtete si také rozhovor, který jsme s Martinem Ducháčem vedli před dvěma lety, když vyhrál Šediváčkův Long. Odkaz ZDE.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)