Zajímají mě všechny chutě
V Páteční štafetě odpovídá kuchař Otakar Humpl z Kovářovy kobyly.
Ondřej Habart: Zeptal bych se šéfkuchaře restaurace Kovářova kobyla pana Otakara Humpla. Kde berete inspiraci na skvělé pokrmy, které v restauraci hostům připravujete?
Otakar Humpl: Je to tak, že inspirace přichází ruku v ruce s kvalitními surovinami, které mi přijdou do ruky a které jsou sezónní a z lokálních zdrojů. Ona surovina je potom pro mě inspirací a nemusím dlouze přemýšlet, co z ní uvařím. Nápady na kombinace přicházejí prostě samy. Může za to samozřejmě i moje praxe v oboru a celoživotní zájem o gastronomii z celého světa.
Co Vás těší na životě na Broumovsku?
Že jsem zde našel nový domov, bezesporu příroda a hrstka milých lidí, které stálo za to poznat a stát se přáteli.
Jaký je Váš největší kulturní zážitek v poslední době?
Festival Jazzinec v Trutnově. Koncert Dominic Miller bandu byl famózní a krásný. Chtěl bych pořadatelům tímto poděkovat.
Jaké je Vaše nejoblíbenější jídlo, a pokud nám prozradíte, i Váš největší jídelní prohřešek?
Těžko vybírat. Mám rád vyvážené chutě a jím všechno. Jestli něco vypíchnout, tak určitě ryby – jak sladkovodní, tak mořské a chřest, který teď končí svou sezónu a v Kovářově kobyle se na menu určitě ještě objeví. No a samozřejmě kvalitní hořká čokoláda a lečo od mé maminky.
Prohřešky nemám, každé jídlo má pro mě svůj význam a odůvodnění. Snad jen to, že jsem jednou v deštném pralese vypil na popud průvodce vodu z odlepeného zeleného šneka, prý to bylo kvůli něčemu dobré. No nevím. Mám to tak, že musím vše vyzkoušet, zajímají mě všechny chutě a jaké víno by se k nim hodilo…
Kdybyste se mohl kohokoli na cokoli z Broumovska zeptat, koho a na co byste se zeptal?
Rád bych se zeptal paní Lenky Hlaváčkové. „Vaše sukně Laiva a nádherné vázané kytice dělají radost mnoha ženám. Co dělá radost Vám?“