Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Divadlo
  • 86. Jiráskův Hronov nabídne to nejlepší z amatérského divadla
banner

86. Jiráskův Hronov nabídne to nejlepší z amatérského divadla

RENÉ HERZÁN

Neděle, 3. července 2016

86. Jiráskův Hronov nabídne to nejlepší z amatérského divadla

Letošní 86. ročník festivalu amatérského divadla Jiráskův Hronov proběhne ve dnech 29. 7. – 6. 8. 2016. Na hronovských jevištích budou k vidění inscenace činoherního, experimentujícího, studentského a loutkového divadla, chybět nebude ani divadlo poezie či divadlo hudební. Hlavní program se skládá z nejúspěšnějších inscenací vzešlých z celostátních přehlídek, jejichž většině předcházely přehlídky krajské. Tuto část programu pak obohacuje tzv. doprovodný program, který divákům umožní navštívit další inscenace, koncerty či výstavy.

Do letošního programu své inscenace nominovaly a doporučily jednotlivé klíčové celostátní přehlídky, které se konaly od října 2015 do července 2016. V polovině června jsou nominované, tedy do programu automaticky zařazené například inscenace Poručík z Inishmoru DS Ty-já-tr/HROBESO Praha, Rozmarné léto v podání Rádobydivadla Klapý nebo Zločin v Posázavském pacifiku DS Krakonoš Vysoké nad Jizerou.

V programu se dále objeví i inscenace Já jsem Lucien Divadla Reverzní dveře Brno, se kterou soubor s úspěchem navštívil několik zahraničních festivalů. Kromě tuzemských souborů se představí i dva zahraniční. Z Německa přijede Tempus Fugit Lörrach s inscenací Sen noci svatojánské (Ein Sommernachtstraum). Současnou slovenskou tvorbu představí Divadlo COMMEDIA Poprad s inscenací Zápisky dôstojníka Červenej armády.

Jiráskův Hronov není jen vrcholovou přehlídkou toho nejkvalitnějšího a nejinspirativnějšího, co se v amatérském divadle za uplynulou sezónu urodilo, ale také významně přispívá ke vzdělávání amatérských tvůrců. Letos bylo v rámci Jiráskova Hronova vypsáno 15 tematických seminářů a dílen. Denně bude probíhat tzv. problémový klub – veřejné diskusní fórum, jež reflektuje hronovské inscenace a zaobírá se různými aspekty současné tvorby. Stejně jako v minulých letech se očekává příjezd tisícovky přímých účastníků včetně seminaristů a dalších zhruba 900 návštěvníků.

Lektory vzdělávací části jsou přední divadelní odborníci, praktici i teoretici. Seminář zaměřený na loutkové divadlo povede Marek Bečka z divadla Buchty a loutky, Dílnu hereckých dovedností na Hronově otevře Elena Mironova z Ruska a Laboratorium jevištní kreativity Citlali Huezo Sánzech z Mexika. Nejrychleji zaplněnými dílnami byl seminář Nonverbální komunikace vedený dramatičkou Danielou Fischerovou a seminář Evy Spoustové zaměřený na jevištní řeč. V problémovém klubu se představí Alena Zemančíková, Martina Schlegelová, Aleš Bergman a Petr Christov.

Na letošním Jiráskově Hronově bude ostartrován dvouletý Kurz dramatizace. Kromě teoretického úvodu umožní praktickou práci na několika dramatizacích se zkušeným lektorem.

Jiráskův Hronov je nejstarší divadelní přehlídkou v Evropě a pravděpodobně i na světě. Byl založen roku 1931 v Hronově, rodišti spisovatele Aloise Jiráska, a do roku 1951 se na festivalu vždy uváděla alespoň jedna jeho hra. Letos v předvečer festivalu zahraje místní Divadelní soubor Jiráskova divadla jeho Vojnarku.

Jiráskův Hronov z pověření a za finančního přispění Ministerstva kultury pořádá Národní informační středisko pro kulturu, jeho útvar ARTAMA (NIPOS-ARTAMA), ve spolupráci s městem Hronov a Kulturním a informačním střediskem Hronov. Akce se koná pod záštitou ministra kultury Daniela Hermana.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)