Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Divadlo
  • Absolvent broumovského gymnázia v ruském muzikálu
banner

Absolvent broumovského gymnázia v ruském muzikálu

MGR. NADĚŽDA DVOŘÁKOVÁ

Úterý, 18. srpna 2015

Absolvent broumovského gymnázia v ruském muzikálu

Srdce pedagoga potěší, když dá bývalý student vědět o svém dalším studiu a životě. Vojta Jirka z Martínkovic odmaturoval na broumovském gymnáziu v roce 2014. Má za sebou první ročník pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Bude z něho učitel češtiny a ruštiny. Napsal mi letos v červenci z Ruska. Zapojil se do mezinárodního dětského uměleckého projektu NUCLEARKIDS. Jedná se o původní muzikál ruských autorů Zeptej se Rutherforda.

Pro Vojtu to znamenalo 6 týdnů ve společnosti 100 mladých rusky mluvících lidí, kteří společně nacvičovali mezinárodní muzikál. Do projektu ho vybrali jako překladatele a dozor pro čtyři dívky z Čech, které měly v muzikálu menší role.

V červenci probíhaly tři týdny zkoušky v Repinu (40 km od Petrohradu) a 28. července 2015 začalo turné premiérou v Petrohradu. Pak muzikál zavítal do několika měst v Rusku, potom do maďarského města Pakš, 8. srpna do Českých Budějovic a poslední představení proběhlo 14. srpna v Moskvě.

Přijala jsem pozvání na představení tohoto muzikálu do Českých Budějovic. Na jevišti se odehrál příběh talentovaného chlapce, který touží po vědění, miluje matematiku, dělá všelijaké pokusy. Jeho snem je setkat se anglickým fyzikem Rutherfordem a stát se jeho žákem. Tento sen se mu bohužel nesplní. Ale v dospělosti se sám stane fyzikem. Hlavním hrdinou muzikálu je totiž Igor Kurčatov.

Vojta v dopise sliboval vysokou úroveň celého vystoupení. Ale skutečnost předčila moje očekávání. Na jevišti hrálo, zpívalo a tančilo 70 talentovaných dětí převážně ve věku 10 až 17 let. Hrály s obrovskou chutí a nasazením. Za vystoupením však byl vidět nejen talent, ale obrovský kus práce mladých účinkujících, pedagogů, režisérů, choreografů a celého organizačního týmu. Vojta zúročil své ochotnické zkušenosti z Broumova a zahrál si také menší roli. Z rozhovoru po představení vyplynulo, že je to pro Vojtu velká životní, ale i pedagogická zkušenost.

Měla jsem možnost hovořit i s dalšími členy organizačního týmu. Moc si spolupráci s Vojtou Jirkou chválili. Mne těší, že bývalý broumovský gymnazista obstál v mezinárodním projektu. Přeji hodně úspěchů.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)