Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Divadlo
  • Blíží se premiéra jazzové operky pro děti O ztracené vodě
banner

Blíží se premiéra jazzové operky pro děti O ztracené vodě

Kateřina Ostradecká, foto Tomáš Valášek

Čtvrtek, 1. června 2023

Blíží se premiéra jazzové operky pro děti O ztracené vodě

Ve dnech 14. a 15. června se v broumovském klášteře uskuteční unikátní premiéra a reprízy jazzové operky „O ztracené vodě“ skladatelky a trumpetistky  Štěpánky Balcarové. Na představení se podílejí děti z broumovské ZUŠ, výtvarnou stránku má na starosti známý výtvarník a divadleník Matěj Forman.

Premiéra se bude konat 14. června od 18 hodin v klášterním sále Dřevník. Repríza bude následovat 15. června od 18 hodin tamtéž. Vstupenky za 190 korun je možné zakoupit na smsticket.cz. Připraveny jsou také dvě představení pro školní kolektivy: 14. a 15. června od 9:30 v sále Dřevník, vstupné pro děti je 90 Kč, místa je možné rezervovat na emailu vaclav.matejicek@broumovsko.cz.

Nevšední inscenace přiblíží ekologické téma globálního oteplování a úbytku vody. Na vzniku inscenace se už přes rok podílejí jazzoví sólisté Andrea Šulcová, Martin Růža a Barbora Mochowa, desetičlenný orchestr sestavený z místních hudebníků, přední čeští jazzmani klavírista Vítek Křišťan, kontrabasista Jaromír Honzák a bubeník Kamil Slezák, kteří doprovodí děti ze ZUŠ Broumov. Režii i celkový vizuální obraz operky má pod palcem známý český výtvarník a divadelník Matěj Forman s týmem spolupracovníků Divadla bratří Formanů, kteří zajišťují výrobu dekorací, kostýmů i masek.

„Operka nám začíná kvést pod rukama! Zhruba před dvěma lety, hned po tom, co jsem dopsala poslední notu, jsme šli se zpěvačkou Andreou Šulcovou a pianistou Vítkem Křišťanem do studia a vytvořili tam nahrávku operky. Celý školní rok se děti z dětského sboru ZUŠ v Broumově učily hudbu podle tohoto záznamu. Máme tedy všichni teď v hlavách tuhle instrumentačně „chabější“ verzi zpěvu a klavírního výtahu. A tím, jak postupně zkoušíme, tak se pokaždé přidá nový element – nejdříve to byl dětský sbor, pak sóloví zpěváci, pak jazzová rytmika.  A operka se zhmotňuje, zvukově "bobtná" a nabývá dalších a dalších rozměrů. Jsem z celého procesu a z přístupu všech účinkujících naprosto nadšená,” uvedla Štěpánka Balcarová.

A jaký je příběh operky? Hamižné prase odvede lesním zvířátkům veškerou vodu do svého soukromého aquaparku. Zvířátka bloudí lesem jako těla bez duší a snaží se ztracenou vodu najít. Nejprve si myslí, že voda zmizela kvůli velkým suchům, která všude panují. Nakonec je ale Stará moudrá sova přivede na správnou cestu a zvířátka objevují soukromý prasečí bazén s tobogánem. Vodu svedou zpět do svých potůčků a tůněk a nenasytnému praseti se po svém patřičně pomstí.

 

Operka je jednou z partnerských akcí Broumova 2028, který je finalistou prestižní soutěže Evropské hlavní město kultury. O vítězi soutěže rozhodne mezinárodní porota na konci letošního června.

Inscenace se uskutečňuje za finanční podpory Evropské unie. Na darovacím portálu darujme.cz byla vyhlášena výzva k finanční podpoře operky. Cílem je vybrat 50 000 Kč, které budou využity k dofinancování nákladů, jako je technické zajištění, ubytování, cestovné a další režie. Výzva poběží do 13. června 2023. Více informací o projektu naleznete na https://bit.ly/oztracenevode.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)