Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Divadlo
  • Broumov oslavil svátek Tří králů
banner

Broumov oslavil svátek Tří králů

RENÉ HERZÁN

Čtvrtek, 5. ledna 2012

Broumov oslavil svátek Tří králů

Broumovské náměstí se v páteční podvečer zaplnilo lidmi, aby oslavili svátek Tří králů. Broumovský farář Martin Lanži moderoval herecké ztvárnění biblického příběhu.

Hlavně děti ocenily několik živých zvířat přímo pod pódiem. Žáci Základní umělecké školy v Broumově pod vedením Romany Roškové poté zazpívali několik písní. V tu dobu byl již otevřen kostel sv. Petra a Pavla, kde si zájemci mohli prohlédnout historický dřevěný betlém. Slavnostní večer zakončilo v Městském divadle představení Kytice v podání divadelního souboru Hlavy.

Svátek Zjevení Páně, lidově zvaný svátek Tří Králů, je den, kdy se podle liturgické tradice Bůh zjevuje jako člověk, jako narozené dítě. K nově narozenému dítěti Ježíši nejprve přiběhnou prostí pastýři. O něco málo později dorazí i králové - mudrci. Ti z pohybu a postavení hvězd vyčtou, že se v Izraeli narodí velký král. Jsou to cizinci a jinověrci. Ve svátku Tří Králů se tedy Kristus zjevuje i nevěřícím, či jinověrcům a v postavách svatých králů je zosobněno přijetí Krista za krále všech.

 

Svátek Tří Králů odjakživa doprovázely různé lidové zvyky. Ve střední Evropě je zažité žehnání domů, při němž se na dveře svěcenou křídou píší písmena C+M+B, v Čechách obvykle K+M+B. Nejsou to ale patrně počáteční písmena jmen Třech králů: Kašpar, Melichar a Baltazar, jak se lidově traduje, nýbrž zkratka latinského "Christus mansionem benedicat": "Kristus žehnej tomuto domu".

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)