Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Divadlo
  • Broumovský klášter uvede divadelní inscenaci hry papeže Jana Pavla II.
banner

Broumovský klášter uvede divadelní inscenaci hry papeže Jana Pavla II.

KATEŘINA OSTRADECKÁ

Úterý, 24. září 2019

Broumovský klášter uvede divadelní inscenaci hry papeže Jana Pavla II.

Ve čtvrtek 26. září v 19 hodin se v Kreslírně broumovského kláštera uskuteční česká premiéra dramatického mystéria Vyzařování otcovství, které bylo napsáno v 60. letech Karolem Wojtylou – pozdějším papežem Janem Pavlem II. Inscenaci připravil soubor Nová Krása Klášter Broumov.

Filozoficky laděné drama papeže Jana Pavla II, který ve svém mládí býval aktivním divadelníkem, hercem a dramatikem, pojednává o podstatě bytí a lidského duchovního zrození, otcovství a mateřství. Hra se svým obsahem dotýká aktuálně diskutovaných antropologických a genderových témat. Čtvrteční premiéru bude hned následující den, v pátek 27. září, následovat první repríza – od 19 hodin, opět v Kreslírně.

Inscenací navazuje režisér Petr Lanta na první české uvedení Wojtylovy hry Před Zlatnickým krámem (2007) v pražském Divadle v Dlouhé, které bylo oceněno jako Projekt roku na festivalu Next Wave. Novou inscenaci komentuje režisér takto: "Od chvíle, kdy jsem se seznámil s Wojtylovou uměleckou tvorbou, mne tato hra přitahovala, netroufal jsem si ale dlouho pokusit se o její jevištní podobu, neboť se mi jevila být příliš složitá. V odhodlání hru inscenovat mne nakonec popohnalo vlastní otcovství. Hra je o hlubším smyslu otcovství, o odpovědnosti a sebeobětavé lásce, vedle obecné lidské roviny je zde pevně zakotven kontext teologický, křesťanský."

Soubor Nová Krása Klášter Broumov pokračuje po Hra-nic-i a Cestě Emericha Ratha v obnovení divadelní tradice v klášteře. V tuto chvíli je profesionální sekcí Společnosti dr. Krásy z Prahy, původně úpického studentského amatérského souboru, který svou poetikou svérázně zasáhl do divadelního světa počátku našeho století. "Cílem souboru je šířit KRÁSU a radost ze hry," říká režisér.

V ústřední roli Adama se představí pražský herec a hudebník Richard Fiala, který se letos dostal do širší nominace o ceny Thálie. Jako Matka vystoupí Gabriela Pyšná, divadelní pedagožka a oceňovaná herečka (Divadlo na Zábradlí, Husa Na provázku, Farma v jeskyni, Národní divadlo aj.). V postavě dcery Moniky se na scéně objeví mladá talentovaná Zdeňka Brychtová. Dramaturgem inscenace je Jindřich Veselý, na výpravě se podílel architekt Martin Wedel. Text hry přeložila Helena Stachová.

Vstupné je 100 korun, pro členy klubu ArtCafé 80 korun. Představení vzniklo s podporou Ministerstva Kultury ČR a Královéhradeckého kraje.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)