Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Divadlo
  • Divadelní inscenace Cesta Emericha Ratha se loučí srpnovou derniérou
banner

Divadelní inscenace Cesta Emericha Ratha se loučí srpnovou derniérou

KATEŘINA OSTRADECKÁ

Úterý, 30. července 2019

Divadelní inscenace Cesta Emericha Ratha se loučí srpnovou derniérou

Původní divadelní inscenace Cesta Emericha Ratha se naposledy "vyhoupne" na divadelní prkna sálu Dřevník broumovského kláštera. Derniéra hry o česko-německém sportovci a (nejen) broumovském hrdinovi Emerichu Rathovi (1883-1962) odstartuje v pátek 2. srpna v 19 hodin, vstupenky už jsou v prodeji.  

Strhující divadelní příběh mapující neuvěřitelný život všestranného sportovce, vegetariána, průkopníka trampingu a olympionika Emericha Ratha alias Šedého vlka vznikl v roce 2018 přímo ve Vzdělávacím a kulturním centru Klášter Broumov v režii Petra Lanty.

"Pro mne je každé představení premiéra, jedinečná a neopakovatelná sváteční událost, setkání herců s diváky a postavami dramatu. Emerich Rath okouzlil nejen mne, získal si nás svým životním optimismem, neskutečnou posedlostí sportem, ale i skromností a schopností ostatní nadchnout pro dobré věci. Byl jsem rád, že jsem se během příprav dostal k autentickým archivním materiálům a mohl se tak přiblížit do jeho blízkosti. Mnohdy se mi o něm zdálo, doprovázel jsem ho na jeho dlouhých pochodech a hovořil s ním. Jsem rád, že jsme příběh našeho hrdiny mohli během roku představit stovkám diváků. Silným okamžikem bylo setkání se starým skautem, který po skončení jednoho představení vstal a poděkoval hercům a veřejně se vyznal ze svého obdivu k Rathovi, kterého osobně jako malý kluk poznal. Bohužel z technických důvodů není možné dlouhodobě udržet inscenaci v potřebné kondici, vždyť v ní hrají lidé z různých koutů naší země. Rath s námi ale zůstane navždy, myslím, že někteří začali i více sportovat," říká režisér a dramaturg Petr Lanta.

V hereckém týmu se spojili profesionálové i amatérští divadelníci z celé republiky: Martin Legerski, Gabriela Pyšná, Kryštof Nohýnek, Zdeňka Brychtová, Petr Haken, Kateřina Vejrostová, Filip Pancner, Lucie Zachovalová, Theresia Anna Hakenová, Anna Hejduková, Jan Táborský, Vojtěch Haken a Zdeněk Zelený. Herce doprovází Sportovní hudební těleso pod vedením kapelníka a skladatele Jana Matáska.

Inscenace vznikla za podpory Jana a Marcely Školníkových, Ministerstva kultury, Královéhradeckého kraje a firmy Dřevoterm s.r.o. Derniéra představení Cesta Emericha Ratha se uskuteční za přispění společnosti FLORES Software s.r.o.
Zájemci si mohou zakoupit vstupenky za 190 / 150 Kč buď na pokladně prohlídkového okruhu v broumovském klášteře, online na webu www.klasterbroumov.cz v kalendáři akcí nebo přímo na místě.

Cesta Emericha Ratha je druhým představením, které vzniklo přímo pro Vzdělávací a kulturní centrum Klášter Broumov. Poprvé se takto sešli tvůrci v roce 2014 při vzniku divadelního představení HRA-NIC-e, kde se postava Emericha Ratha objevila také.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)