Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Divadlo
  • Dnes začíná festival Jiráskův Hronov
banner

Dnes začíná festival Jiráskův Hronov

RENÉ HERZÁN

Pátek, 3. srpna 2018

Dnes začíná festival Jiráskův Hronov

Již 88. ročník divadelního festivalu Jiráskův Hronov vypukne dnes a potrvá celý týden. Přehlídka nabídne celkem 32 nejlepších letošních tuzemských amatérských divadelních představení. Jedním z témat festivalu jsou letos osudové osmičky. Akci podpořil Královéhradecký kraj.

Jiráskův Hronov vstupuje do 88. ročníku s novým vizuálním stylem a řadou lákadel v hlavním i doprovodném programu. V představení zahraje například Daniel Bambas, letošní držitel ceny Thálie v kategorii nejlepší herec. Přehlídka si také symbolicky připomene minulé ročníky z let, jejichž letopočty končily osmičkami: od roku 1938, přes pohnuté roky 1948, 1968 až po nedávnou minulost v roce 2008.

Přehlídka zásadně mění tvář novým logem a celkovou grafikou. Autorem je Jan Jiskra z Prahy, který vyhrál otevřenou soutěž na vytvoření jednotného vizuálního stylu. Moderní červenobílé logo reprezentuje jednotlivé symboly divadla.

Festival je považován za nejstarší kontinuálně existující festival amatérského divadla v Evropě s nepřetržitou tradicí 88 let. Jeho počátky ale sahají až do roku 1891, kdy se konaly Národní slavnosti ochotnické, resp. v roce 1921 konaná První soutěžní přehlídka ochotnických divadel Čech a Moravy s hostem ze Slovenska).

O prestiži festivalu svědčí loňské vyznamenání AITA/IATA (Association Internationale du Théâtre Amateur/International Amateur Theatre Association), která jej zařadila mezi sedm nejvýznamnějších festivalů amatérského divadla na světě.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)