Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Divadlo
  • Do Noci s Andersenem se na Základní škole Hradební zapojilo více než sto dětí
banner

Do Noci s Andersenem se na Základní škole Hradební zapojilo více než sto dětí

RENÉ HERZÁN

Úterý, 5. dubna 2016

Do Noci s Andersenem se na Základní škole Hradební zapojilo více než sto dětí

Nebývá zvykem, že by v páteční podvečer pobíhala po škole skoro stovka nadšených dětí. Muselo se dít něco mimořádného. A opravdu. V pátek 1. dubna se konala celorepubliková Noc s Andersenem a Základní škola Hradební v Broumově se do této akce přihlásila. Akce je zaměřena na podporu dětského čtenářství a hru s českým jazykem.  

Mezi děti dorazil "téměř opravdový" Hans Christian Andersen, který je všechny přivítal v dánštině a popřál jim krásný večer a některým i krásnou noc. Nakonec se z převleku vyklubal Jakub Hejdánek. Bleskově se naučil perfektně česky, četl těm nejmenším pohádku, zpíval a hrál na kytaru.

Noc s Andersenem přesahuje hranice České republiky. Pořádají ji na Slovensku, v Polsku, i ve Slovinsku. Na Hradebce se děti seznámily s pohádkami Hanse Christiana Andersena, protože je 180. výročí od napsání jeho Malé mořské víly a shodou okolností 40 let od natočení stejnojmenné české pohádky. Ne všechny děti tohoto autora znají. Možná z této akce vzniknou i nějaké dramatické výstupy. Noc jim bude připomínat krásný drátěný pohádkovník na chodbě, který byl zatím bez listů, ale po skončení akce na něj děti své vzkazy pověsily.

"Já to cítím jako určitou, možná to zní divně, ale povinnost. Už v loňském roce jsme na Masarykově základní škole dělali Česko čte dětem, kam jsem přivezl bandu herců z dabingu, a četli jsme v klášterní zahradě pod dubem. Tady na Hradebce jsme už také připravili Strašidláckou noc, kde jsme četli a zpívali. Já si myslím, že je strašně důležité, aby děti získaly vztah ke knížkám, k literatuře, k dramatu a i k písničkám, ke zpívání a obecně k umění. To všechno jim rozšiřuje fantazii a otevírá obzory úplně jinam," řekl Jakub Hejdánek.

Jakub Hejdánek je režisér a úpravce dabingu v České televizi. Soustředí se hlavně na převzatou dokumentární tvorbu z BBC a dalších televizních stanic. Jakub pochází z Prahy, manželku má z Broumova. "Přiženil jsem se sem. Bylo to tak, že jsme šli na houby a místo košíku hub jsme si odnesli statek a už jsme tady zůstali. Já sem jezdím od sedmi let na tábory, prostě to tu miluju od malička," dodal Jakub, který se strašně nerad ještě večer vracel do Prahy.

"My jsme se tu nedávno seznámili s něčím, co tu ještě není tak moc známé, a to je Listování. Spolupracovali jsme s dětským spisovatelem Milošem Kratochvílem, který nám pro děti poslal své knihy. Na podzim jsme si vymysleli Strašidlácké čtení, takže z těch knížek, které si děti koupily, se připravily různé projekty. Četlo se, vyráběli jsme různé věci, zpívalo se, hrály se hry. Zjistili jsme, že to zvládneme, tak jsme se přihlásili do Noci s Andersenem. A učitelky jsou skvělé, protože do této akce šly s nadšením a dobrovolně," uvedla učitelka školy a iniciátorka této akce Dáša Židová.

Že se večer, a některým třídám i celá noc, dětem líbil, dokazují jejich postřehy a hodnocení. Některé děti z 5. B dobrovolně přes víkend sepsaly své dojmy.

"Hráli jsme různé hry, pouštěli jsme si pohádky, které napsal sám Andersen, jednu pohádku jsme si také přečetli a dokonce jsme si ji také zahráli, jmenovala se Křesadlo. A na co jsme se s holkama hodně těšily, byla stezka odvahy, kterou jsme pro spolužáky připravily. Potom jsme museli jít všichni spát. Noc s Andersenem byla opravdu senzační," napsala Lucie Martincová.

"Nejdříve jsme si něco přečetli o H. C. Andersenovi a dověděli se, že neměl jednoduché dětství. Potom nám paní učitelka rozdala papíry s pohádkou Křesadlo. Nejdříve jsme si ji přečetli, potom pustili a nakonec i zahráli. Byla to veliká legrace. Také jsme si vyrobili naše vlastní ryby a pohádkové stromy a zahráli si soutěž v pexesu. Nakonec jsme si všichni vzali věci na spaní a šli jsme si lehnout. Děkujeme paní učitelko za krásné zážitky," uvedla své dojmy Kristýna Veselá.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)