Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Divadlo
  • Dochovala se unikátní fotografie představitele Sarka Farky se vzkazem broumovským žákům
banner

Dochovala se unikátní fotografie představitele Sarka Farky se vzkazem broumovským žákům

RENÉ HERZÁN

Pátek, 10. dubna 2015

Dochovala se unikátní fotografie představitele Sarka Farky se vzkazem broumovským žákům

Národní umělec Jaroslav Vojta, který mimo jiné nezapomenutelně ztvárnil postavu loupežníka Sarka Farky v pohádce Hrátky s čertem, v roce 1966 hrál divadlo pro žáky základních škol v Broumově. V soukromém archívu fotografií bývalého broumovského učitele Josefa Mervarta se dochovala unikátní fotografie, na které Jaroslav Vojta píše vzkaz broumovským děvčatům a chlapcům.

"Děvčata a chlapci broumovští, zdravím vás srdečně! Váš Jaroslav Vojta. Dobře se učte! Čím více budete vědět, tím snáze se vám půjde životem," zní nadčasový vzkaz na rubu fotografie, datovaný 24. října 1966.

V kronice Masarykovy základní školy v Broumově, která se tehdy jmenovala Komenského, se v zápise ze školního roku 1966/67 dochovala zmínka o přítomnosti herce Jaroslava Vojty v Broumově. Ten účinkoval 24. října 1966 v divadelním představení Vojnarka, pravděpodobně v Městském divadle.

Jaroslav Vojta pocházel ze starého a rozsáhlého českého hereckého rodu. Divadlo začal hrát nejprve ochotnicky a prošel několika kočovnými hereckými společnostmi, od roku 1910 pak hrál v kamenných divadlech střídavě v Brně a Plzni. Od roku 1919 do roku 1925 byl členem Divadla na Vinohradech, od roku 1925 až do roku 1959, kdy odešel do důchodu, působil v činoherním souboru Národního divadla v Praze. Mimo svoji standardní hereckou kariéru také značně proslul svým pověstným vypravěčským stylem při vyprávění anekdot, které prý velice často zkazil, tzv. zvojtil. Zahrál si v několika desítkách českých filmů, většinou šlo o rázovité, zemité a bodré muže z lidu. Snad nejznámější filmovou rolí Jaroslava Vojty se stala již zmiňovaná dodnes populární postava strašlivého loupežníka Sarky Farky z filmu Hrátky s čertem. Jaroslav Vojta zemřel v roce 1970.

Fotografie Jaroslava Vojty s jeho vzkazem mládeži Broumovska byla předána do majetku Muzea Broumovska.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)