Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Divadlo
  • Festival Malé letní divadlení v Broumově zahájí hra brněnského Buranteatru
banner

Festival Malé letní divadlení v Broumově zahájí hra brněnského Buranteatru

RENÉ HERZÁN

Úterý, 19. července 2011

Festival Malé letní divadlení v Broumově zahájí hra brněnského Buranteatru

Divadelní festival Malé letní divadlení na nádvoří benediktinského kláštera v Broumově zahájí v úterý 26. července od 19:30 hodin soubor Buranteatr Brno se svým představením Skleněný zvěřinec.

Inspici, což je technicko - organizační dozor nad průběhem představení, této hry dělá broumovský rodák a bývalý člen broumovského divadelního souboru Wokno Pavel Novák.

Hru Skleněný zvěřinec napsal Tennessee Williams v roce 1944, soubor Buran ji zasazuje do let 90., kdy vládli diskotékové scéně 2 Unlimited, Twenty 4 Seven a 4 Non Blondes. Ve skutečnosti se zabývá obecným problémem kterékoliv doby, kdy v domácnosti vládne despotický rodič a dítě už je dospělé, ale ještě nedokázalo udělat krok, během něhož by se zcela osvobodilo, ať bez následků na vzájemných vztazích nebo i s nimi. Hlavní hrdina Tom Wingfield to nakonec dokáže, ačkoliv nikdy zcela nezvítězí.

 

Tennessee Williams: SKLENĚNÝ ZVĚŘINEC

Režie: Adam Doležal

Dramaturgie: Jan Šotkovský

Překlad: Gabriela Sochová

Scéna a kostýmy: Kateřina Baranowska

Inspice: Pavel Novák

Osoby a obsazení:

Amanda Wingfieldová: Ivana Plíhalová

Laura Wingfieldová: Veronika Senciová

Tom Wingfield: Michal Isteník

Jim O´Connor: Jaroslav Matějka

Ocitujme jednu z kritik na hru v podání Buranteatru Brno od J.P.Kříže z deníku Právo: "Skleněný zvěřinec Tennesseho Williamse se na jevištích objevuje vytrvale. Jenom dvě inscenace z poslední doby se ale vryjí do paměti. Tou nejnovější je nastudování Adama Doležala, v zádech s dramaturgem Janem Šotkovským a odvážným překladem Gabriely Sochnové v brněnském Buranteatru. Jako jediná dokáže konkurovat nezapomenutelné hvězdné inscenaci ostravského Divadla Petra Bezruče s Lucií Žáčkovou a Richardem Krajčem. Nedávní absolventi JAMU, tedy pochopitelně s výjimkou matky Amandy Wingfieldové, kterou hraje olomoucká herečka Ivana Plíhalová, vstoupili do konkurence dnešních stálic pražské Zlaté kapličky nikoli jenom se ctí, jak se říkává. Oni je v jistém smyslu i překonávají."

Foto Pavel Nesvadba

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)