Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Divadlo
  • Jaké bylo a je loutkové divadlo v Broumově - 10. část
banner

Jaké bylo a je loutkové divadlo v Broumově - 10. část

MIROSLAV ŠMÍD

Sobota, 3. října 2015

Jaké bylo a je loutkové divadlo v Broumově - 10. část

Následuje jedno z dalších a v tomto seriálu zatím posledním povídáním se současným principálem divadla BRUM Zdeňkem Benešem, který vede soubor od roku 1990. Soubor je poměrně mladý, čítající v současné době celkem sedm členů a mají nemalý zájem o rozšíření z řad ochotných lidí, zajímajících se o práci s loutkami a vším, co se tohoto divadla týká. Převzali tradici loutkového divadla v Broumově po panu Dařbujánovi, který byl dlouhá léta principálem souboru.

"Zkoušeli jsme, kde se dalo, většinou u mě doma. Ovšem tato situace byla dlouhodobě neúnosná. Samotné postavení scény vyžaduje nějaký čas, který pak chybí k vlastní umělecké práci. Máme okolo 50 loutek a celou řadu kulis a rekvizit. To vše je nutné někde uskladnit. Pro soubor, který chce tvořit, je nutné stálé zázemí. Je těžké, zkoušet v neustálém napětí, které sebou přináší právě to, když nemáme kam složit hlavu. V divadle rádi hrajeme, dokonce jsme zde i několik let zkoušeli, avšak po různých úpravách, které v divadle proběhly, zde nejsou vhodné prostory na umístění naší scény a uskladnění veškerého vybavení.

Jako zájmový soubor si nemůžeme dovolit hradit ze svého nějaký pronájem, kde bychom naše divadlo složili a zároveň ho využívali jako zkušebnu. Proto jsme před léty vstoupili do jednání s MěÚ v Broumově, konkrétně s paní starostkou JUDr. Libuší Růčkovou, která nám dala určitou naději na řešení této situace. V současné době nás najdete v Klubu ROK - II. patro budovy. Ročně odehrajeme kolem 12 představení. Jezdíme po východních Čechách. Diváci nás mohou vidět kromě Broumova, třeba v Polici nad Metují, Jaroměři, Hradci Králové atd.

Zkoušíme většinou jednou týdně a ročně vyprodukujeme dva tituly. V roce 2013 se například hrálo na nádvoří broumovského kláštera a Božanově, tábor Studená voda. Zatím používáme nahrávek a cele se věnujeme vodění loutek. Do budoucna bychom rádi rozšířili počet lidí v souboru a rádi bychom vyprodukovali pohádku, kde zazní živé slovo. Pokud se týče amatérských souborů, je třeba si uvědomit, že představují pokračování staleté tradice. To všechno jsou důvody, pro které je třeba loutkářství v celé oblasti přiměřeně podporovat zvýhodněným pronájmem divadelních sálů, finanční podporou průběžného vzdělávání, propagace a publikační činnosti, bez nichž by se mohla vytratit znalost této tradice, včetně technologie, výroby loutek, kostýmů i kulis.

Kdo dočetl toto povídání o loutkovém divadle BRUM až sem, je mu to jistě zcela jasné i s důvody, proč i nadále podporovat dobrovolnou práci tohoto souboru.

Členové tohoto loutkového divadélka ve složení: Zdeněk Beneš - vedoucí souboru, Jaroslav Dařbuján - režie, Míla Benešová, Marie Andršová, Renata Kolářová, Hana Buchtová, Antonín Miewald a nejmladší člen Šimon Sluka Vám děkují za dosavadní přízeň a těší se na Vaše další návštěvy."

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)