Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Divadlo
  • Jaké byly akce na Broumovsku o minulém víkendu 23. - 25. března?
banner

Jaké byly akce na Broumovsku o minulém víkendu 23. - 25. března?

JINDRA HORKEL

Úterý, 27. března 2012

Jaké byly akce na Broumovsku o minulém víkendu 23. - 25. března?

Povídání o velkém létání, divadlo ke Dni učitelů, velikonoční jarmark, filmový festival. To je jen několik z akcí, které se o tomto víkendu na Broumovsku udály, o kterých dnes stručně informujeme.

V pátek na večer se sešli broumovští milovníci létání, mnozí z nich členové Aeroklubu Broumov, na přednášce vojenských pilotů Vladimíra Novotného a Michala Malého, v Kreslírně bývalého klášterního gymnázia. Oba piloti jsou Broumováci a svoji kariéru začínali na broumovském letišti. Dnes jsou příslušníky 24. základny dopravního letectva Praha – Kbely. Při přednášce oba piloti představili svoji letku, letiště Praha Kbely a dokonce pozvali skupinu lidí, pokud by se dala dohromady, na prohlídku letiště, kam je vstup jen na povolení. Představili stroje, kterými oni a jejich kolegové létají a seznámili s úkoly, které plní. Mezi nimi přeprava státníků včetně prezidenta na návštěvy po světě, přeprava vojáků a vojenského materiálu na zahraniční mise, přeprava humanitární pomoci nebo také přeprava čtyř koní Převalského do Mongolska, kde byli vypuštěni do volné přírody. Vladimír Novotný líčil práci pilotů při letech, které absolvoval jako pilot velkého dopravního letadla. Zaujaly nezvyklé pohledy na horské masivy, nad kterými přelétávají, ale i slovní komentář a fotografie kokpitů a popis ovládacích prvků u starších i nejmodernějších letadel.

Diváci měli možnost zhlédnout i několik videí. Z přepravy zvířat, z přistávání v mlze s dohledností 75 metrů, což je podle pilota nejnižší viditelnost, za které jsou dnes letadla ještě schopná přistát. Celá přednáška byla praktickou demonstrací práce nejen pilotů, ale široké škály profesí, které se spolupodílejí na bezpečném létání. Včetně třeba praktických poznámek pilota o příčinách dvou posledních havárií s tragickými následky v Rusku.

V pátek navečer uspořádal Městský úřad v Broumově ke Dni učitelů divadelní představení. Letos přijelo Divadlo Jiřího Voskovce Sázava s Čapkovou hrou Ze života hmyzu. Pořadatele udivil zvýšený zájem mladých, až se dověděli, že Čapkova hra je tématem k maturitě a tato metoda je pro získávání znalostí z těch příjemnějších.

V neděli zorganizoval kroužek křinických žen RUCE pod záštitou Obecního úřadu Velikonoční řemeslný jarmark, spojený s výstavou velikonoční výzdoby. Návštěvník zde viděl spoustu různě zdobených velikonočních vajíček – voskem, slámou, obháčkovaných, obdrátkovaných, vystavené byly zdobené perníkové chaloupky, různé slámové ozdoby, výrobky z včelího vosku, korálků a další. Téměř všechno se dalo koupit, stejně jako řada jiných drobností, které se na lidovém jarmarku obvykle prodávají. Hlavně děti si zde zkoušely vyrobit ozdobu ze slámy, nazdobit perníček a viděly třeba skutečnou přadlenu, která zde předla z vlny přízi, nebo malířku kraslic zdobených voskem. Na své si přišli i milovníci specialit a dobrého jídla, které jarmark návštěvníkům nabízel.

Dopoledne měla přednášku s promítáním fotografií Milena Kalhousová, učitelka ze Zdravotní školy v Pardubicích, o Keni, Zanzibaru a Tanzanii. Vyprávěla o svých několikerých pobytech a pomoci místním lidem v rámci své spolupráce s mezinárodní humanitární organizací ADRA ČR. Tanzanii navštívila poprvé se svým společníkem v roce 2005, aby zde vytipovala místo pro ambulanci, kterou se podařilo během dalšího roku postavit. Svoji přednášku učitelka Kalhousová oživila kromě fotografií i řadou předmětů i částí oděvů a původními klobouky, které si z cest přivezla. Od roku 2008 jezdí do Afriky sama s batohem, což zejména přítomné ženy neskrývaně obdivovaly.

Minulý týden a přes víkend probíhalo v Pellyho domech v Polici nad Metují letos poprvé, podobně jako dosud již v mnoha dalších regionech České republiky, promítání dokumentárních filmů o lidských právech v rámci mezinárodního filmového festivalu Jeden svět. Od středy do neděle bylo v Polici promítnuto 7 filmů. Po každém filmu se uskutečnila beseda s oborníkem či hostem, který má nějaký vztah k obsahu filmu. Například na besedu k filmu Z popelnice do popelnice, který byl natočen jako memento k našemu plýtvání potravinami, koordinátorka festivalu Zuzana Ježková pozvala Josefa Maňáka, který je tzv. freeganem, tedy na protest proti konzumní společnosti se snaží živit z odpadků. V Polici probíhá ještě do středy 28. března v Kollárově divadle projekce pro školy. V Broumově bude filmy z letošního festivalu Jeden svět, organizovaného nadací Člověk v tísni, promítat od května, kdy budou v distribuci, Dáša Zbořilová z DDM Ulita v klubu ROK.

Foto z divadla Tomáš Cirkl, z besedy s letci Michal Sedláček.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)