Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Divadlo
  • Kolárovo divadlo opět oživí ochotníci
banner

Kolárovo divadlo opět oživí ochotníci

MGR. NIKOLA PLNÁ

Pátek, 4. října 2019

Kolárovo divadlo opět oživí ochotníci

S příchodem podzimu Kolárovo divadlo v Polici nad Metují opět ožívá a před námi je již 72. ročník přehlídky ochotnického divadla, jedné z nejstarších v České republice. Co letošní Polické divadelní hry nabídnou?

Představí se celkem pět ochotnických divadelních souborů a, jak už je zvykem, i jeden divadelní soubor profesionální. V letošním roce bude mít veřejnost možnost zhlédnout divadelní představení od souborů, které u nás nebyly v poslední době k vidění. Jedná se o divadelní soubor NODIVSE z Nového Města nad Metují, divadelní spolek Vrchlický z Jaroměře a Divadlo Exil z Pardubic.

Polické divadelní hry budou slavnostně zahájeny 11. 10. v 19 hodin, kdy vystoupí divadelní soubor NODIVSE z Nového Města nad Metují se hrou Půjčka za oplátku. Jedná se o méně známou divadelní hru z pera slavného Wiliama Shakespeara, jejímiž ústředními tématy jsou moc, spravedlnost a chtíč. Příběh o vládci, který těžce hledal cestu ke správnému rozhodování. Pozornosti by však neměla uniknout ani doprovodná akce v rámci her, která se odehraje už o den dříve 10. 10. Ve foyer Kolárova divadla bude v 18 hodin zahájena výstava ručně šitých gobelínů Jaroslava Jošta. Tato výstava následně potrvá po celé divadelní hry.

O týden později 18. 10. v 19 hodin se představí juniorský soubor DS Kolár z Police nad Metují s divadelní hrou Variace na tygra, jejíž předlohou je kniha Tracyho tygr od Williama Saroyana. A jaká je zápletka hry? Parta mladých studentů objeví knížku o imaginárním tygrovi, která je natolik nadchne a zaujme, že se spontánně rozhodnou si ji zahrát na divadle. Je to kniha o lásce, touze a odvaze jít si za svým snem a především o fantasii.

Divadelní soubor Vrchlický z Jaroměře se představí jako třetí v pořadí 25. 10. v 19 hodin s divadelní hrou Lakomec a další světci. Inscenaci režíroval herec Klicperova divadla Jan Sklenář, hra zvítězila na divadelní přehlídce v Červeném Kostelci a postoupila na celostátní přehlídku Divadelní piknik Volyně, kde získala čestné uznání za scénografii a herecký výkon v roli Anselma. Jak slastné je koupat se v penězích a jak nezbytné je tyto statky střežit? Nepřetržitě podezírat, stále bdít a neusnout. A jak nevýhodné je, když tomuto vyznání zkříží cestu... třeba... láska?

Listopad zahájíme 1. 11. v 19 hodin divadelní hrou Do zdi v podání Divadla Exil z Pardubic. Hlavní postavou příběhu je Viktor, který po autonehodě ztratil paměť. Každý den k němu domů dochází žena, která se v něm všemi prostředky snaží probudit minulost. Viktor se brání. Ona chce pravdu za každou cenu. Jak to všechno bylo a je? Kdo je Viktor, kdo je Marion a kdo je ta, která ho tak vytrvale vrací do reality a budí k životu? Za roli Jí získala Věra Pojmanová čestné uznání na celostátní divadelní přehlídce Divadelní piknik Volyně.

Emoce vřou, v prvním pololetí se známky dětí rapidně zhoršily, atmosféra ve třídě je špatná, navíc čekají děti po pololetí přestupové zkoušky na osmiletá gymnázia. Kdo za známky nese odpovědnost? Samozřejmě učitelka! V sobotu 9. 11 v 19 hodin padne v Kolárově divadle rozhodnutí: Úča musí pryč! Hořká komedie v podání Divadla Verze, v níž se představí Petra Špalková, Linda Rybová, Jana Janěková ml., David Prachař, Kristýna Frejová a Igor Chmela, volně čerpá inspiraci z černé komedie Bůh masakru, která se stala v Německu hitem a svým tématem a dynamičností postupně oslovuje i další evropské země. Třídní schůzka začíná!

Na samotný závěr divadelních her 15. 11. v 19 hodin, jako pomyslná třešnička na dortu, se představí domácí divadelní spolek Kolár s premiérou hry Světáci. Kdo by neznal slavný film Zdeňka Podskalského v hlavních rolích s Jiřím Sovákem, Vlastimilem Brodským, Janem Libíčkem, Jiřinou Bohdalovou, Jiřinou Jiráskovou a Ivou Janžurovou? Pro ty, co by přeci jen neznali, uveďme, že hlavní zápletkou hry je snaha tří socialistických fasádníků v Praze stát se intelektuály, aby oslnili dámy z nóbl společnosti.

Prodej a rezervace lístků probíhají v informačních centrech Police nad Metují, Teplice nad Metují a Náchod. Zbývající vstupenky je možné také zakoupit na pokladně divadla hodinu před začátkem představení.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)