Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Divadlo
  • Náchodští divadelníci v Broumově uvedou hru finského autora
banner

Náchodští divadelníci v Broumově uvedou hru finského autora

RENÉ HERZÁN

Pátek, 26. prosince 2014

Náchodští divadelníci v Broumově uvedou hru finského autora

V pondělí 29. prosince se otevře sál Městského divadla v Broumově a herci Náchodské divadelní scény zde uvedou černou komedii současného finského autora Bengta Ahlforse Popel a pálenka. Představení začíná v 19 hodin.

V pondělí 29. prosince se otevře sál Městského divadla v Broumově a herci Náchodské divadelní scény zde uvedou černou komedii současného finského autora Bengta Ahlforse Popel a pálenka. Představení začíná v 19 hodin.

Komedie Popel a pálenka se odehrává v dnešních Helsinkách v jedné trochu pomatené, i když docela typické rodině. Svérázná vdova se rohodne, že si urnu s popelem svého zesnulého manžela odnese ze hřbitova domů, což vnukne jejím potomkům nápad, jak se zmocnit ne zrovna malého dědictví. Pokusí se svou matku zbavit svéprávnosti, k čemuž má dopomoci odborný posudek psychiatra - přítele jednoho z dětí. Jak vše dopadne, když se do bytu současně s psychiatrem dostaví také dávný matčin milenec, se můžete přesvědčit v pondělí v broumovském divadle.

Ochotnické divadlo v Náchodě má bohatou tradici. Již v roce 1870 byl ustanoven statutární Spolek divadelních ochotníků, který působil po malých změnách až do zřízení Domu osvěty, později Náchodského kulturního střediska a stal se jeho stálým divadelním souborem. Jak přicházeli do souboru noví členové, vesměs mladí, měnil se i název souboru. Až v roce 1977 se ustálil nynější název Náchodská divadelní scéna. Dnes, na popud města a jeho bývalého kulturního zařízení, je opět statutárním sdružením, tak jako v roce 1870.

Po dobu svého trvání uvedl soubor množství her klasického i populárního repertoáru jak našich, tak i zahraničních autorů, mezi které patří J. K. Tyl, K. Čapek, J. N. Nestroy, Moliére, W. Shakespeare, A. Casona, J. Hubač, J. Šotola, A. Christie, R. Thomas a další. Soubor se učastnil také mnoha amatérských divadelních přehlídek a festivalů, včetně Jiráskova Hronova.

Foto archiv Náchodské divadelní scény

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)