Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Divadlo
  • Nová divadelní hra představí v broumovském klášteře osudy Emericha Ratha

Nová divadelní hra představí v broumovském klášteře osudy Emericha Ratha

KATEŘINA OSTRADECKÁ

Pátek, 25. května 2018

Nová divadelní hra představí v broumovském klášteře osudy Emericha Ratha

Cesta Emericha Ratha. Nová divadelní inscenace o osudech česko-německého sportovce a broumovského hrdiny Emericha Ratha v těchto dnech vzniká ve Vzdělávacím a kulturním centru Klášter Broumov. Světová premiéra se uskuteční 22. července v sále Dřevník, v zahradě broumovského kláštera.

Fiktivní příběh mapuje (nejen) poslední dny života všestranného sportovce Emericha Ratha (1883-1962), jeho poslední závod s časem a velmi starostlivými sestřičkami. Když hrdinové zestárnou a vypráví o svých činech, přecházíme to často mávnutím ruky, jako by šlo o pouhé výplody stařecké fantazie. Ale i ve starých lidech kdysi hořel oheň - a některé z nich vypálil zevnitř do tvrdosti keramické sošky. Zemřel opravdu Emerich Rath v poklidu domova důchodců? Nebo zemřel jinde? Jinak? Zemřel vůbec...

"Inscenace je nyní ve stádiu rozsáhlých příprav, které vyvrcholí červencovým soustředěním v klášteře, kdy se všichni tvůrci tak trochu promění v mnichy, opustí okolní svět a jeho svody, mnozí se vzdají ruchu velkoměsta a soustředěně budou pracovat na vzniku divadelního díla. Díla věnovaného odkazu člověka – čestného sportovce (olympionika) a propagátora zdravého životního stylu, který si zajisté tuto pozornost zaslouží," uvedl režisér představení Petr Lanta.

"Pro Vzdělávací a kulturní centrum Klášter Broumov, jako producenta představení, a pro mě osobně, je to další malé dobrodružství. Naše publikum zná představení Hra-nic-e a bude srovnávat. Navíc osobnost Emericha Ratha je možné nahlížet z mnoha stran, byl ve své podstatě v mnoha ohledech hrdinou a tento pomyslný pomník, věnovaný jeho odkazu, bude každý poměřovat svou osobní představou o tom, jak by mohl a měl vypadat. Přesto jsem moc rád, že představení vzniká, prostor dostal zcela nový tým tvůrců, což je další důvod, proč představení bude jiné. Hovořil jsem osobně s autorkou, která pobývala více než měsíc v našem Literárním domku, i s režisérem Petrem Lantou, který představení připravuje už více než rok. Důvěřuji jim a doufám, že představení osloví i naše diváky a přátele. Vlastně až nyní se ukáže, zda jsme dokázali založit tradici, nebo zda jsme vytvořili dvě divadelní představení. Odpovědnost cítím obrovskou," svěřuje se hlavní hybatel Vzdělávacího a kulturního centra Klášter Broumov a nositel vize rozvoje regionu Broumovsko Jan Školník.

V neděli 22. července v 16 hodin se uskuteční předpremiéra nové inscenace, od 19:30 hodin slavnostní premiéra. Vstupenky jsou již v předprodeji buď online na webu www.klasterbroumov.cz nebo v klášterní kavárně Café Dientzenhofer. Autorkou textové předlohy je mladá talentovaná dramatička Tereza Verecká, režisérem a dramaturgem je Petr Lanta. Hudbu složil a skupinu hudebníků povede Jan Matásek, jako dramaturgyně spolupracuje Pavla Nohýnková, autorem výpravy je Petr Vaněk. Herecké obsazení je složené z profesionálních herců, ale i amatérů. V hlavních rolích se objeví Martin Legerski, Gabriela Pyšná, Kryštof Nohýnek, Petr Haken, Kateřina Vejrostová a další.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)