Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Divadlo
  • Police nad Metují zažije divadelní bouři
banner

Police nad Metují zažije divadelní bouři

Michaela Mašková, foto archiv DS J. K. Tyl

Středa, 5. června 2024

Police nad Metují zažije divadelní bouři

Ve dnech 7. až 9. června se v Kolárově divadle v Polici nad Metují uskuteční první ročník divadelní přehlídky Hrom do Police. Celkem nabídne sedm představení v podání tzv. Venkovských divadelních souborů.

Police nad Metují zahajuje novou divadelní tradici, kterou je první ročník divadelní přehlídky Hrom do Police. „Věříme, že přehlídka bude divácky úspěšná a bude se u nás konat pravidelně každý rok,“ říká Jaroslav Souček, místostarosta Police nad Metují a předseda Divadelního spolku Kolár. Východočeská krajská přehlídka venkovských divadelních souborů však není úplnou novinkou, více než dvacet let se konala v Miletíně. Jejími spolupořadateli jsou Centrum uměleckých aktivit, Volné sdružení východočeských divadelníků a pořádající město. „Poslední čtyři roky už jsme přemýšleli, jak přehlídku posunout, aby více splňovala naše představy a byla atraktivní pro diváky. Nakonec jsme se dohodli, že Police nad Metují bude vhodným místem,“ doplňuje Souček s tím, že DS Kolár na přehlídce nevystupuje, neboť má na starosti organizaci a péči o divadelní soubory.

Zvučný název přehlídky HROM do Police vymysleli sami divadelníci: „Líbilo se nám, že hrom je takový akustický třesk od blesku, je slyšet daleko do kraje, rozhodně se o něm ví, asociuje vzruch, divadelní bouři, rachot… Chtěli bychom, aby to byla divadelní přehlídka, která má hlas jako hrom,“ říká herečka a režisérka a hlavní organizátorka přehlídky Kateřina Fikejzová Prouzová. Návštěvníci polické přehlídky se tedy rozhodně nemusejí bát, že zažijí nudu. Přehlídky se zúčastní sedm divadelních souborů, nejen z Královéhradeckého kraje, ale i dva soubory ze Středočeského kraje a jeden z Vysočiny.

„Nabídka je skutečně pestrá – jsou v ní představení určená dětem, komedie i klasické konverzačky,“ upozorňuje Jaroslav Souček a dodává: „Všechna představení jsou kvalitní, pozval bych diváky na všechno!“ Nejatraktivnější představení jsou v programu tradičně večer: v pátek tak mohou diváci shlédnout romantickou a duchařskou komedii Láska mezi nebem a zemí v podání Divadelního spolku Zdobničan z Vamberka. V sobotu pak vystoupí Divadelní spolek J. K. Tyla z Meziměstí se svou fraškou Dámský krejčí o neuvěřitelném lháři, který je ochoten pro zakrytí nevěry udělat cokoli.

Divadelní přehlídka začíná v pátek 7. 6. v 16 hodin komedií pro tři rybáře a jednu obětavou manželku Jak to vidí ryby z vody v podání Divadla Okrouhlice a komedií v neděli odpoledne také končí. Závěrečné představení Divadelního spolku Lucerna Vilémovice Uděláte mně to znova? si bere na mušku plastickou chirurgii. Kompletní program přehlídky je k nalezení na konci článku.

Přehlídky je soutěžní, každé představení hodnotí odborná porota složená z divadelních profesionálů. Jejím předsedou je známý český divadelní režisér Petr Kracik. Dále v ní zasedne pedagožka DAMU Regina Szymiková a režisér, herec a pedagog Josef Jan Kopecký. Porota vybere jedno vítězné představení, které postupuje na národní přehlídku Krakonošův divadelní podzim, která se koná v říjnu ve Vysoké nad Jizerou.

Vstupenky jsou k zakoupení v předprodeji na www.pellyhodomy.cz a www.policko.cz. Nebo také v informačních centrech v Polici nad Metují, Hronově a Náchodě.

 

PROGRAM: HROM DO POLICE 2024

7.-9. 6. 2024 / KOLÁROVO DIVADLO V POLICI NAD METUJÍ

 

PÁTEK 7. ČERVNA

16:00 / Divadlo Okrouhlice

J. Koloděj: Jak to vidí ryby z vody

Komedie pro tři rybáře a jednu obětavou manželku.

Délka představení: 55 minut, bez přestávky

.

19:00 / DS Zdobničan, Vamberk

P. Valentine: Láska mezi nebem a zemí

Romantická a dojemná duchařská komedie současné britské autorky.

Délka představení: 125 minut včetně přestávky

.

SOBOTA 8. ČERVNA

10:00 / Futeř Vlkánov

Š. Hak: O oslovi v pruhovaném pyžamu

Bajka pro malé i velké.

Délka představení: 30 minut, bez přestávky

.

14:00 / NOS – Nechanický ochotnický spolek

M. Barber: Kouzelný duben

Komedie plná jemného humoru, romantiky i vážnějšího zamyšlení.

Délka představení: 135 minut včetně přestávky

.

19:00 / DS J. K. Tyl Meziměstí

G. Feydeau: Dámský Krejčí

Fraška o neuvěřitelném lháři, který je ochotný pro zakrytí manželské nevěry udělat téměř cokoli.

Délka představení: 120 minut včetně přestávky

.

NEDĚLE 9. ČERVNA

10:00 / Kdo se ptal, Březnice

Tomáš Adlof: Lord, láhev a zločin

Lord Henry byl nalezen mrtvý a policie přijíždí vyšetřit, co se vlastně stalo.

Délka představení: 60  minut, bez přestávky

.

13:00 / DS LUCERNA Vilémovice

L. Ruquier: Uděláte mně to znova?

Francouzská situační komedie, která si bere na mušku ožehavé téma plastické chirurgie.

Délka představení: 120 minut včetně přestávky

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)