Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Divadlo
  • Premiéra Gogolových Hráčů na polické scéně

Premiéra Gogolových Hráčů na polické scéně

JINDŘICH HORKEL

Pondělí, 4. prosince 2017

Premiéra Gogolových Hráčů na polické scéně

S láskou, jak se píše v programu, se poličtí ochotníci vrátili po pěti letech k autorovi, jehož hrou Revizor zahájili po znovu oživení souboru v roce 1994. Následovala Ženitba a sérii tří divadelních her Nikolaje Vasilijeviče Gogola zakončili v sobotu 21. listopadu 2017 v polickém Kolárově divadle hrou Hráči.

Provedení Hráčů polickými ochotníky i způsob pojetí tématu, které tento neobyčejný autor dokázal nadčasově zpracovat, si zasluhuje uznání z více pohledů. Jako první snad diváka po zhlédnutí představení napadne současnost. Gogolovu "nadčasovost" využil polický soubor beze zbytku. Podvod a korupce jsou našemu dnešnímu nejen politickému prostředí tak blízké, že jeho skvělé ztvárnění polickým souborem muselo diváky oslovit.

Pokud někdo ze školy zapomněl, jenom stručně. Falešný velkostatkář nechá fiktivního syna samotného ve velkém městě čekat s plnou mocí na peníze, které mu banka vydá za zastavená pole. A svěří jej partě lumpů. Ti využili sehrané samolibosti mladíka a v kartách jej o plnou moc obehráli a zmizeli. Pointou příběhu je, že tato parta darebáků obalamutila a okradla dalšího výtečníčka se stejnou morálkou. Gogolův příběh, odehrávající se v Rusku, skvěle zapadá do současného českého prostředí. Divákovi běhá mráz po zádech při vědomí, že podvod a nečestnost jsou věčné.

Co však diváka, a zejména polického potěšilo, bylo vyprodané Kolárovo divadlo a výkony herců. A třeba podtrhnout, že na jevišti to už většinou nebyli jenom sousedi, které znají z běžného setkáváni. Místy se diváci smáli Jirkovi nebo Ivance, avšak soubor tak zaujal, že výbuchy smíchu a upřímné uznání vyjadřovali diváci "pánům hercům" a "paní herečce" potleskem i během představení. Výkony herců zvýraznila i výborná scéna Jaroslava Soumara a vynikající režie jinak člena souboru Jaroslava Součka.

Leccos by se jistě našlo, co se dá zlepšit. Byla to premiéra a poličtí ochotníci jsou tak dobří, že jim to nemusí nikdo říkat. Avšak dokázali předat "věčné" poselství autora, zaujmout opravdovostí a aktuálností a pobavit diváka až k slzám smíchu. Na druhé straně dovést k zamyšlení. Třeba k otázce, zda podvést podvodníka je dnes ještě "in", jak se říká...

Svými výkony vyzrálého herectví okouzlili obecenstvo a přesvědčili, že jsou hodni mít na svém kontě tak herecky náročnou hru a schopni dát divadlu punc opravdovosti a divákovi trvalý zážitek.

Premiéra Hráčů zahájila 70. Polické divadelní hry. Před nimi již vystoupil výborný divadelní soubor z Broumova, vedený Petrem Cirklem. V rámci festivalu zahráli na prknech Kolárova divadla začátkem října i mladí ochotníci z Hronova. A v prosinci pokračují další představení.

Foto Milan Schirlo

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)