Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Divadlo
  • Příjemný večer mohou strávit obyvatelé a návštěvníci Broumova a Broumovska dnes v Kreslírně bývalého klášterního gymnázia
banner

Příjemný večer mohou strávit obyvatelé a návštěvníci Broumova a Broumovska dnes v Kreslírně bývalého klášterního gymnázia

MARCELA LILINGOVÁ

Úterý, 10. června 2014

Příjemný večer mohou strávit obyvatelé a návštěvníci Broumova a Broumovska dnes v Kreslírně bývalého klášterního gymnázia

Kdo si oblíbil pořad české televize Šumná města, nebo ten, kdo má rád Broumov a Broumovsko, se může s mezinárodní posádkou tvořenou polskou prozaičkou Olgou Tokarzczuk, česko - polskou básnířkou Renatou Putzlacher a českým režisérem Radovanem Lipusem proletět nad Šumným Jiráskovým krajem ve vzducholodi. Do všech světových stran se rozletíte s poezií a prózou svých průvodců a nasyceni krásou krajiny i umění v bezpečí přistanete opět v broumovském klášteře.

Večerem vás budou provázet:

Olga Tokarczuková (1962) je dlouhodobě nejčtenější současnou polskou autorkou prózy. Vystudovala psychologii na Varšavské univerzitě. Pracovala jako psychoterapeutka ve Walbrzychu. Její první román Cesta lidí Knihy (1993) jí vedle ceny Polského sdružení vydavatelů knih získal také početnou čtenářskou obec. Největší úspěch měl její román Pravěk a jiné časy (1996), za který byla oceněna prestižní cenou Kościelskich nebo oceněním čtenářů v rámci ceny Nike, kterým byly oceněny i její další dva romány Denní dům, noční dům (1998) a Hra na spoustu bubínků (2001). Od roku 2008 vyučuje tvůrčí psaní na Opolské univerzitě.

Radovan Lipus (1966) studoval na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci a DAMU. První angažmá získal v Činoherním klubu Praha v roce 1991. Byl režisérem činohry Národního divadla moravskoslezského v Ostravě, Švandova divadla, hostoval v Národním divadle Praha a v Národním divadle Brno, na Komorní scéně Aréna Ostrava, v Těšínském divadle, v Divadle na Vinohradech, ve Slováckém divadle Uherské Hradiště či v Divadle Alfa Plzeň. Je režisérem úspěšných televizních cyklů o architektuře Šumná města a Šumné stopy, na nichž je autorsky podepsán spolu s architektem Davidem Vávrou. Působí jako externí pedagog na Filozofické fakultě Ostravské univerzity a na DAMU. Je členem Česko-polského kulturního fóra Ministerstva zahraničních věcí ČR a vědeckovýzkumným pracovníkem Centra základního výzkumu AMU v Praze.

Renata Putzlacher (1966) je básnířka, scenáristka, dramaturgyně, překladatelka a propagátorka české literatury v Polsku. Studovala na českotěšínském gymnáziu s polským vyučovacím jazykem a na Filozofické fakultě Jagellonské univerzity v Krakově (polskou filologii. V letech 1989–2001 byla dramaturgyní polské scény Těšínského divadla. Zde založila v roce 1996 literární Kavárnu AVION, která není a v roce 2000 Spolek AVION, jehož se stala předsedkyní a pořadatelkou literárního festivalu AVION FEST v Českém Těšíně. V roce 2002 nastoupila na doktorandské studium na FF Masarykovy univerzity v Brně a v r. 2009 obhájila doktorát z polské literatury. Na Ústavu slavistiky Filozofické fakulty MU vyučuje současnou polskou literaturu a teorii a praxi překladu.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)