Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Divadlo
  • Principál Jan Kašpar: "Všichni jsme takoví divadelní cvoci..."

Principál Jan Kašpar: "Všichni jsme takoví divadelní cvoci..."

RENÉ HERZÁN

Sobota, 2. května 2020

Principál Jan Kašpar: "Všichni jsme takoví divadelní cvoci..."

Soubor J. K. Tyla z Meziměstí si přivezl z Východočeské přehlídky venkovských divadelních souborů Miletínské divadelní jaro 2014 nominaci na národní přehlídku Krakonošův divadelní podzim ve Vysokém nad Jizerou. "V našem souboru není rozdíl mezi hercem, kulisákem nebo principálem. Všichni jsme takoví divadelní cvoci, pro které divadelní prkna znamenají svět...," říká principál meziměstského souboru Jan Kašpar.

V konkurenci devíti představení si Meziměstští "vyhráli" Cenu za inscenaci a jako jediní i nominaci na celorepublikovou přehlídku s hrou Peklo v hotelu Westminster od Raye Cooneyho. Vedle této hlavní ceny lektorský sbor přehlídky udělil také řadu ocenění a opět mezi nimi byli členové divadelního souboru z Meziměstí.

Čestné uznání udělili Daně Vikové za roli Pamely, Jiřímu Žemličkovi za roli Číšníka a Michaele Šiškové za roli Milenky. Irena Kozáková a Jiří Kašpar převzali čestné uznání za návrh scény k inscenaci hry Peklo v hotelu Westminster. Cenu přehlídky dostali také Aleš Kučera za roli Tajemníka a Irena Kozáková za režii.

"Na přehlídku do Miletína jezdíme už více než deset let s každou novou hrou. Je tam perfektní atmosféra, kterou dokáží udělat jen stejně postižení blázni, kterým učarovalo amatérské divadlo. Je tam vždy dobře a pohodově, i když ve vzduchu visí konkurenční napětí. Každý pochopitelně chce vystoupit na bedně na to nejvyšší místo. Je to taková velká odměna všem, kteří stráví v divadle stovky hodin ročně, bez nároku na jakýkoliv honorář a jen za večeři procestují stovky a stovky kilometrů za svými diváky. Potlesk diváků je taková droga, které když podlehnete, tak jste ztraceni. A pokud svůj "potlesk" přidá i někdo, kdo divadlu opravdu rozumí a odmění vás nejen cenami, ale i nominací na národní přehlídku, tak jste hrdí, že jste členem meziměstského souboru," zhodnotil úspěšnou reprezentaci meziměstského souboru Jan Kašpar.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)