Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Divadlo
  • Saša Rašilov a Lucie Trmíková v inscenaci o životě básníka Jana Zahradníčka

Saša Rašilov a Lucie Trmíková v inscenaci o životě básníka Jana Zahradníčka

Michaela Plchová

Pondělí, 6. prosince 2021

Saša Rašilov a Lucie Trmíková v inscenaci o životě básníka Jana Zahradníčka

V pátek 10. prosince od 19 hodin se v sále Dřevník v areálu broumovského kláštera uskuteční představení divadelního spolku Jedl „Zahradníček / Vše mé je tvé“. S mottem "Vždyť všechno mé je tvé a všechno tvé je mé a ty a já jedno jsme." vypráví silný příběh manželství Jana a Marie Zahradníčkových. Inscenace se koná pod hlavičkou ArtCafé Extra a vznikla ke 115. výročí básníkova narození. Režii má Jan Nebeský.

Jan Zahradníček (1905–1960) byl jedním z nejvýznamnějších katolických básníků, spisovatel, novinář a překladatel. Jeho otevřeně katolická tvorba s ostrou protikomunistickou rétorikou předznamenala po válce jasný konflikt s vládnoucím režimem.

Spolu s jeho ženou Marií byli manželé 15 let, z nichž byl on 9 roků vězněn v komunistickém lágru. Po jeho zatčení v roce 1951 byla Marie s jejich třemi dětmi vystěhována z bytu, aby skončila na státním statku bez vody, elektřiny a topení. Když byl vězněn, jejich dvě dcery zemřely na otravu houbami. Byl propuštěn na pohřeb s tím, že už se nemusí vracet, ale pak jej stejně odvezli zpět do vězení. Marie přesto stihla počtvrté otěhotnět. Své čtvrté dítě viděl Jan až v jeho třech letech. Čtyři měsíce nato zemřel.

Devět let manželství na dálku, devět let dopisního otcovství, devět let lásky přes papír. A mezi řádky všechen ten existenční shon, bolest i smíření.

Inscenaci přiváží do Broumova divadelní spolek Jedl, který v roce 2011 založili David Prachař, Jan Nebeský a Lucie Trmíková coby platformu pro nezávislé autorské divadlo. Typické je pro ně přetváření literárních děl s autorským psaním herečky a scénáristky Lucie Trmíkové a propojování divadla se všemi dalšími oblastmi umění od sochařství po hudbu. K tomu přistupuje výrazný rukopis Jana Nebeského vyznačující se mimořádnou jevištní imaginací.

Předprodej: www.smsticket.cz nebo na pokladně prohlídkového okruhu Kláštera Broumov. Vstupné: 250,- / 190,- pro členy klubu ArtCafé, studenty a seniory. Pořádá Vzdělávací a kulturní Centrum Broumov. Akce se koná v souladu s aktuálními nařízeními vlády.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)