Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Divadlo
  • Slova a obrazy Bohuslava Reynka ožijí v divadelním představení
banner

Slova a obrazy Bohuslava Reynka ožijí v divadelním představení

Michaela Plchová, foto archiv spolku Jedl

Pondělí, 17. října 2022

Slova a obrazy Bohuslava Reynka ožijí v divadelním představení

V pátek 21. října v 19 hodin uvede klášter Broumov v Opatských sálech unikátní představení divadelního spolku JEDL v režii Jana Nebeského „REYNEK: Slova a obrazy z Petrkova“. V roce 2022 získal JEDL v Cenách divadelní kritiky 6 nominací, tři z nich proměnil a byl vyhlášen DIVADLEM ROKU. Vstupenky v ceně 250 korun jsou k dostání v předprodeji v síti SMS ticket.

Vzdělávací a kulturní centrum Broumov uvádí představení divadelního spolku JEDL „REYNEK: Slova a obrazy z Petrkova“. Poetická performance vznikla na podkladě čirého přátelství a propojuje v sobě slovo, hudbu a obraz. Na jeho vzniku se podílela skupina umělců, které k Petrkovu jako místu zrození a části života básníka, grafika a překladatele Bohuslava Reynka váže osobní vztah.

„Aktéři komunikují slovem k Bohu, k sobě samým, k ostatním, také melodiemi, obrazy Petrkova, kresbami a grafickými díly Bohuslava Reynka. Je předáváno nezjistitelné, stojící na podkladu spisovatelovy poetiky. Reynkova tvorba má náhle tendenci prostupovat vnitřní cestou několika rovinami najednou. V rozechvělé komorní atmosféře a s přiznanou vroucností se tvůrcům podařilo zavést diváka do zákoutí básníkovy duše nebo vlastních představ, jako by byla branka k Petrkovu stále otevřená.” (divadelní recenzentka Antonie Holubová)

Na představení se podíleli:

Bohdan Holomíček – dokumentární fotograf, věrně zachycoval chvíle v Petrkově při jeho návštěvách. Všechny portréty i grafiky při představení jsou zachycené jeho okem.

Lucie Trmíková – herečka a scénáristka, byla taktéž vítaným hostem v Petrkově, společně se svým manželem, režisérem Janem Nebeským. Otevírá Reynkův svět slovem a písněmi.

Martin Dohnal – skladatel, jehož zhudebnění Reynkových básní je v dokonalém souladu s tichem i křikem básníkovy duše. Jeho hudbu interpretuje stálý spolupracovník JEDLu violoncellista Libor Mašek.

S verši Bohuslava Reynka se v této performance snoubí a proplétají úryvky z proroka Izaiáše, Písně písní či texty velkého českého prozaika a Reynkova současníka Jana Čepa.

Bohuslav Reynek byl český básník, malíř, grafik a překladatel (31. května 1892 až 28. září 1971). Narodil se v Petrkově jako jediný syn statkáře Bedřicha Reynka. To, že pocházel ze statku poznamenalo jeho život jak během 2. světové války, tak i po převzetí moci komunisty. Již od mládí se zajímal o literaturu a výtvarné umění a věnoval se vlastní tvorbě. Většina jeho grafický děl a jakési dozrání jeho osobitého básnického projevu vzniklo ke konci 50. let, kdy byl Reynkův statek zestátněn a on byl nucen pracovat jako zemědělský dělník. Jeho tvorba ovlivnila řadu umělců (Jiří Kolář, Ivan Diviš, Ivan Martin Jirous či Věra Jirousová). Postupem času v jeho tvorbě zaujímá nejvýznamnější místo křesťanská spiritualita a pokorná láska k Bohu, životu a všem tvorům, kteří prožívají utrpení.

Divadelní spolek JEDL: Jan Nebeský, Lucie Trmíková a David Prachař jsou umělci a přátelé, kteří v roce 2011 založili spolek JEDL coby platformu pro nezávislé autorské divadlo. Kmenoví i spolupracující umělci spolku JEDL jsou pozitivně hodnoceni odbornou i laickou veřejností a za svoji práci získávají mnohá ocenění. V roce 2022 získal JEDL v Cenách divadelní kritiky 6 nominací, tři z nich proměnil a byl vyhlášen DIVADLEM ROKU.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)