Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Divadlo
  • Slunce, seno, Pavlišov provede diváky krajinou plnou obrazů
banner

Slunce, seno, Pavlišov provede diváky krajinou plnou obrazů

Michaela Mašková, foto A. Hlaváčková

Úterý, 18. června 2024

Slunce, seno, Pavlišov provede diváky krajinou plnou obrazů

Broumovsko čeká divadelní pouť, která se pod názvem Slunce, seno, Pavlišov odehraje mezi Martínkovicemi a Chatou pod Korunou ve dvou termínech – 25.  a 26. června a jež navazuje na loňský pilotní projekt Pivo, hlína, Pavlišov. Pro účastníky je – kromě kulturního zážitku – připraven historický autobus i pivo zdarma.

„Bude to zábavné, i když odkaz na Zdeňka Trošku je spíš ironický. Naše krajinné divadlo totiž navazuje na poutě, které pořádaly předválečné německé, sociálně-demokratické spolky a jež vrcholily v prostoru jejich tělocvičny – dnešní Chaty pod Korunou,“ říká režisér Vojtěch Bárta.

 

Malý zázrak

Loňská divadelní pouť Pivo, hlína Pavlišov vznikla pod hlavičkou broumovské kandidatury Broumov 2028 ve spolupráci s pražským A studiem Rubín a Chemickým divadlem. Divákům, kteří putovali z konečné autobusu v Martínkovicích až k Chatě pod Korunou nabídla několik zastavení, které volně zpracovávaly zdejší historická i současná témata. „Stejně tak letošní Slunce, seno, Pavlišov přinese účastníkům devět divadelních obrazů, které reflektují příběh fascinující vizionářky a následné vražedkyně Kristiny Ringlové, kulturní války o Pavlišovský (v žádném případě ne Úpický!) řízek i spory o vlky v krajině,“ prozrazuje režisér Bárta, který si Broumovsko zamiloval již před deseti lety.

Jeho vztah ke zdejšímu kraji je také jedním z důvodů, proč se s novou variantou divadelní poutě letos vrací. „Už když jsme vše loni připravovali, bylo nám jasné, že bychom to rádi uvedli víckrát. Znamená to ovšem dostat do broumovských lesů téměř dvacetičlenný tým divadelních profesionálů z Prahy, a třeba i z Polska, znamená to zaplatit všem desítky hodin příprav a zkouškového času – v Praze i na místě. To, že se letos podařilo získat finanční prostředky z různých grantů, můžeme považovat skoro za malý zázrak!“ upozorňuje.

V představení se letos diváci mohou opět těšit na Halku Třešňákovou, Vojtěcha Hrabáka, Šimona Krupu, Terezu Hofovou, Zbyška Humpolce a Janu Kozubkovou. „Oproti minulému roku jsme se více zaměřili na tematizaci současnosti a reflexi témat, které jsou pro region aktuální. I diváci, kteří se s námi na túru vydali v loňském roce, tak zažijí opět něco nového,“ dodává Dagmar Fričová, dramaturgyně a vedoucí A studia Rubín. Účastníci pouti se tak dozvědí, jak se broumovský brokát dostává do rukou afrických králů či zažijí slavnost pořádanou zdejšími spolky.

Kromě profesionálních herců ovšem realizační tým spolupracuje také s místními kulturními aktéry. „Na loňské pouti se podílel Křinický rukodělný spolek, skvělý pěvecký sbor Clari cantus, i nadšení jednotlivci – sluší se poděkovat zejména Petře Kultové a Báře Kunstovné z týmu broumovské kandidatury a třeba také Honzovi Hamerskému, který nás doslova zasypal inspirativními materiály a jenž v představení i hraje,“ říká režisér.  Letos by se v představení měly objevit větší davové scény, neboť herci zkouší společně s ochotníky z DS J. K. Tyl z Meziměstí a DS Kolár z Police nad Metují. „A samozřejmě klíčovými spolupracovníky a autory zážitku jsou i diváci – takže všechny srdečně zvu – nejen na pivo zdarma,“ připomíná režisér Bárta.

 

Historickým autobusem až na místo

Účastníci divadelní poutě si mohou dopřát zážitek již na samém začátku. Z broumovského autobusového nádraží je v úterý 25. 6. v 18:30 do Martínkovic doveze historický autobus. Jak mohou potvrdil loňští „účastníci zájezdu“, již jen tato cesta byla skvělým zážitkem. Hádající se knedlík (Halka Třešňáková) a stopující řízek (Pavlišov, nebo Úpice?) dokázali cestující skvěle naladit.

Samotná pouť pak startuje v 19 hodin ze zastávky Martínkovice, Pod lesem a potrvá zhruba dvě hodiny, kde se ve 21 hodin na Chatě pod Korunou zakončí. O hodinu později odveze poutníky autobus opět zpět do Broumova.

Repríza divadelní pouti se koná ve středu 26. června v rámci divadelního festivalu Regiony. Autobus tentokrát vyjíždí od Muzea Východních Čech v Hradci Králové, ostatní zájemci o středeční představení se na místo startu v Martínkovicích, Pod lesem musí dopravit sami. Divadelní pouť opět začíná v 19 a končí ve 21 hodin.

Vstupenky ZDE.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)