Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Divadlo
  • Spolek JEDL přiváží do Broumova představení o Suzanne Renaud
banner

Spolek JEDL přiváží do Broumova představení o Suzanne Renaud

Michaela Plchová, foto archiv spolku JEDL

Sobota, 20. května 2023

Spolek JEDL přiváží do Broumova představení o Suzanne Renaud

V sobotu 27. května od 19 hodin uvede klášter Broumov v Opatských sálech unikátní představení divadelního spolku JEDL v režii Lucie Trmíkové „Suzanne Renaud“. Vstupenky v ceně 250 korun jsou k dostání v předprodeji v síti SMS ticket.

Vzdělávací a kulturní centrum Broumov uvádí ve spolupráci s divadelním spolkem JEDL již druhé představení, které se věnuje životu a dílu rodiny básníka a grafika Bohuslava Reynka. Na první část volné trilogie Reynek / Slova a obrazy z Petrkova (v režii Jana Nebeského) navazuje druhé představení, tentokrát v režii Lucie Trmíkové. Životní osudy Reynkovy manželky, francouzské básnířky Suzanne, zpracovala do představení s jednoduchým názvem „Suzanne Renaud“.

„Suzanne byla talentovaná žena, která nemohla naplnit svoji touhu po tvorbě, ale dostala místo toho darem, že se ve svých čtyřiceti letech, kdy už ženy v její době byly odsouzené ke staropanenství, mohla stát matkou dvou synů,“ říká Trmíková.

Život nadané básnířky poznamenalo přesídlení z Francie na Vysočinu, Mnichovská dohoda a 2. světová válka, život v exilu bez přátel na vysočinském venkově. Podle slov svých synů si připadala jako zapomenutá uschlá kůrka za kanapem.

Představení vychází z knihy Lucie Tučkové Petrkov 13 a sleduje osudy Suzanne Renaudové od dětství, přes odchod na český venkov za Bohuslavem Reynkem až po propast, která se mezi manželi ve vztahu vytvořila. Režisérka Lucie Trmíková, jejímž hlasem Suzanne Renaudová promlouvá, angažovala v představení nadanou mezzosopranistku Markétu Cukrovou a violoncellistu Adama Melíška. Za doprovodu starých francouzských písní tak postava Suzanne ožívá a zapomíná na hořkost, která se v ní postupně usadila.

„Divadelní performance Lucie Trmíkové Suzanne Renaud je jako proud čisté vody. Je o velké citlivosti, o bohatství ducha, díky kterému se lze těšit z prostých věcí a neztrácet naději. Osud básnířky, která přišla za mužem svého života z Francie na drsnou českou Vysočinu, byl občas i hodně bolestný, ale divadelnímu zpracování se přirozeně a jednoduchými prostředky podařilo zhmotnit nejenom její vnitřní sílu, ale stvořit z ní živou ženu,“ píše o představení divadelní recenzentka Jana Machalická v Lidových novinách (LN, 14. 12. 2022). Představení mělo premiéru 12. října 2022 ve Švandově divadle. Trilogii volně završuje  performance Román Zajícův na motivy stejnojmenné novely z pera francouzského básníka Francise Jammesa, kterou skvostně přeložil Jiří Reynek.

Scénář: Lucie Trmíková na základě knihy Lucie Tučkové "Suzanne Renaud: Petrkov 13"
Přednes: Lucie Trmíková
Mezzosoprán: Markéta Cukrová
Violoncello: Adam Melíšek

Inscenace je jednou z partnerských akcí města Broumov, které je finalistou prestižní soutěže Evropské hlavní město kultury 2028. O vítězi soutěže rozhodne mezinárodní porota na konci letošního června. Více informací naleznete na www.broumov2028.cz.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)