Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Divadlo
  • Studenti gymnázia se na chvíli stali filmovými kostyméry a vizážisty
banner

Studenti gymnázia se na chvíli stali filmovými kostyméry a vizážisty

RENÉ HERZÁN

Pátek, 18. července 2014

Studenti gymnázia se na chvíli stali filmovými kostyméry a vizážisty

Dalším tématem pilotních dílen projektu Filmfárum, které na Broumovsku vede v rámci grantového projektu Rok jinak Lenka Wimmerová, byl filmový kostým a filmový make up. Úkolem studentů 1.A třídy broumovského gymnázia bylo vytvořit postavu odpovídající danému zadání a najít pro ni vhodné prostředí.

Dílna měla část teoretickou a praktickou. Při podrobnější analýze různých světových i českých filmů, studenti získali základní minimum vědomostí o tom, co to filmový kostým a make-up je, že nejde jen o to, herce obléci a nalíčit, ale že se jedná o poměrně náročný tvůrčí proces, při kterém je třeba zohlednit charakter filmové postavy, dobu a prostředí, ve které se příběh odehrává.

Studenti si osvojili základní principy filmové stylizace, které pak uplatnili v praktické části dílny. Pod vedením profesionální kostýmní výtvarnice Vladimíry Fomínové a profesionální filmové maskérky Jany Bílkové sami sebe proměnili do filmových postav z různých filmových příběhů a prostředí. Celý proces a výsledek jejich snažení zaznamenal v krátkém klipu Tomáš Valášek.

"Studenti byli velice tvůrčí. Základní principy si osvojili snadno a líbilo se mi, s jakou vervou se pustili do praktické části dílny. Aby mohli tvořit, museli si leccos rychle nastudovat, zejména ti, kteří tvořili postavy z období secese. Tedy dílna u dětí nerozvíjí jen výtvarné a estetické cítění, ale také kulturně sociální znalosti," byla spokojena s prací studentů Lenka Wimmerová.

"Studenti pracovali z velké části samostatně. Mohli využít spoustu materiálu, který přivezly paní návrhářka a maskérka a použít jejich pomoci i rad paní režisérky. Některé kousky oblečení koupili v místní diakonii. Výsledky snažení byly opravdu zajímavé. Společné hodnocení po akci bylo jednoznačné, všichni si celý den opravdu užili, včetně mě. Počáteční nesmělost žáků vystřídalo nadšení a kreativita, což je vidět i z fotografií. Jsem ráda za každou zajímavou akci, která přinese žákům něco nového, je osvěžením ve školní výuce a přispívá ke stmelení kolektivu. Rádi bychom ve filmových dílnách pokračovali," zhodnotila workshop třídní učitelka Hana Vodňanská.

Více fotografií z workshopu.

Video Tomáš Valášek

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)