Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Divadlo
  • Vstupenky na "Cimrmany" byly vyprodány dříve, než byly vyvěšeny plakáty. Standing ovation následovalo hned po poslední větě herců
banner

Vstupenky na "Cimrmany" byly vyprodány dříve, než byly vyvěšeny plakáty. Standing ovation následovalo hned po poslední větě herců

RENÉ HERZÁN

Úterý, 26. září 2017

Vstupenky na "Cimrmany" byly vyprodány dříve, než byly vyvěšeny plakáty. Standing ovation následovalo hned po poslední větě herců

Zdeněk Svěrák, Miloň Čepelka, Miroslav Táborský, Petr Reidinger, Genadij Rumlena, Marek Šimon. Tito herci Divadla Járy Cimrmana v pátek vystoupili v sále Dřevník v Broumově v představení Záskok. V roce 1994, kdy měl Záskok premiéru, získal Cenu Alfréda Radoka za hru roku.

Představení je jedinečné tím, že sestává ze tří částí: obvyklého odborného semináře, předehry a samotné hry Vlasta, v níž zaskakuje za nepřítomného herce proslulý Karel Infeld Prácheňský, kterého nezapomenutelně ztvárnil Zdeněk Svěrák.

Zatímco zprvu chovají všichni herci k Prácheňskému úctu, posléze zjistí, že o hře nemá potuchy. Postupně jeho vinou dochází k úplnému rozkladu hry, přesto probíhá na pódiu děj původní hry: je o Vlastě, která má značný majetek (a uchází se o ni několik zájemců), ale nakonec se zjistí, že Vlasta není žena, ale muž.

Kvůli Prácheňskému několikrát za hru musí pro nahození hry zpět do kolejí přijet na pódium i zvědavý invalida Jirka Karásek, kterého má hrát principál, který také napovídá, a to velmi hlučně.

"Ještě se mi nestalo, abych nechal vytisknout plakáty, ani je ještě nevylepil a během dvou týdnů, měsíc před vystoupením, bylo vyprodáno," říká pořadatel akce Stanislav Pitaš, který si vypůjčil pojízdné křeslo Jirky Karáska a představení zahájil. "Kdysi jsem dělal s tímto divadlem týdenní hudebně - divadelní festivaly před hospodou Ruchadlo v České Skalici, kterou jsem provozoval. Do dnešních dnů na tyto akce místní lidé vzpomínají s úsměvem. Já doufám, že ti, co byli v pátek v Dřevníku, také jen tak na tento večer nezapomenou. Myslím, že jsme se všichni bavili báječně. Zdeněk Svěrák si pochvaloval obecenstvo, že je skvělé a že se jim opravdu hrálo dobře."

Výkony herců ocenilo i chválené obecenstvo, vždyť v publiku při koncertech či divadelních představeních občas používané standing ovation, tedy ovace ve stoje, následovaly bezprostředně po posledních větách Zdeňka Svěráka: "Tak končí naše komédie, zlo prohrává a dobro žije..."

"Doufám, že nám sponzoři zachovají přízeň i v příštích letech a samozřejmě se nebráníme sponzorům novým. Musím také poděkovat těm, kteří chodí na akce pořádané našim spolkem nejen sem do Dřevníku, ale také do undergroundového klubu Eden,  tak alespoň člověk ví, že to mělo nějaký význam," dodal Stanislav Pitaš.

Foto Pavel Trojan

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)