Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Divadlo
  • Za panem Petrem Hlavatým
banner

Za panem Petrem Hlavatým

Antonín Kohl

Středa, 30. prosince 2020

Za panem Petrem Hlavatým

Dne 29. prosince 2020 v ranních hodinách opustil tento svět a nás, divadelní ochotníky, náš dlouholetý divadelní kolega a kamarád pan Petr Hlavatý. Kdo jste jej znali, věnujme mu společnou vzpomínku.

Hrál postupně ve dvou divadlech. V Broumově a Meziměstí. V obou souborech patřil mezi přední herce a byl na přehlídkách porotami často oceňován. Začínal hrát v 60. letech minulého století ještě se starým broumovským souborem, a protože dobře zpíval, neminula jej ani operetka. Později se přestěhoval do Meziměstí a naskočil do tehdy dobře rozjetého Divadelního souboru J. K. Tyl na nádraží v Meziměstí. A byl dobrou posilou. Meziměšťáci byli velice aktivní soubor a každým rokem (až na nějakou drobnou výjimku) nabízeli divákům novou divadelní hru. A během toho roku nejen nastudovali hru novou, ale současně hráli po okolních divadlech i těch vzdálených. Od Bruntálu až po Chomutov. A přes různá okresní a krajská soutěžní kola se v těchto asi 30 letech probojovali 6x na národní divadelní přehlídku ve Vysokém nad Jizerou.

To píši o sedmdesátých až devadesátých létech 20. století. V roce 2005 se slavilo 200 let od vzniku broumovského divadla, leč Broumov už řadu let neměl herecký soubor. A tak byli požádáni někteří herci z Meziměstí, aby pomohli založit nový herecký soubor v Broumově. Nastudována byla Jiráskova Lucerna, protože ta zase slavila 100 let od své premiéry. Pan Petr Hlavatý ztvárnil roli vrchního. I nový soubor si po několik let vedl velice dobře a každoročně měl novou hru.

Jenže právě v době, kdy by broumovské divadlo potřebovalo dodat nějakou další energii, Petr už nepomůže. Odešel v plné síle, bez nějakého viditelného chátrání. V posledním čase se staral o svoji milou starou matku, a jak se říká, posloužil jí až do hrobu. Pochoval ji před několika měsíci. Měli se rádi. Za dřívějších časů by se řeklo, že si jej maminka vzala s sebou.

Je mi to Petře moc líto, že už si spolu nezahrajeme a ani nezavzpomínáme na ta hojná léta, která jsme spolu prožili v divadle a s divadlem. Ale také vím, že mi v té horní divadelní šatně budeš držet místo.

Naposled, divadelní "Zlom vaz".

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)