Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • 9. ročník Letních hornových kurzů otevírá přihlášky na léto
banner

9. ročník Letních hornových kurzů otevírá přihlášky na léto

Kateřina Ostradecká, foto archiv LHK

Sobota, 28. ledna 2023

9. ročník Letních hornových kurzů otevírá přihlášky na léto

Letní hornové kurzy Broumov právě v těchto dnech spouští registraci. Devátý ročník oblíbených mezinárodních kurzů hry na lesní roh se uskuteční ve dnech 30. 7. – 5. 8. 2023 v broumovském klášteře. Zájemci se mohou přihlásit již nyní online, na úvodní straně webu www.letnihornovekurzy.cz.

Letní hornové kurzy Broumov vyrostly za minulých osm let trvání v evropském měřítku v důležitou a oblíbenou akci, řadí se mezi největší akce svého druhu v Evropě. V roce 2022 přivítaly kurzy více než 80 mladých hornistů z celé Evropy. Devátý ročník se bude konat v mimořádném prostředí broumovského kláštera od 30. 7. do 5. 8. 2023.  Kurzy se etablovaly mezi mladými hráči jako možnost poznávání různorodých hráčských kultur, setkávání s těmi nejlepšími pedagogy, s plným servisem v klášteře Broumov. Jsou zaměřené především na mladé studenty z konzervatoří a vysokých škol připravujících se na profesionální kariéru a jsou doplněné studenty ZUŠ i zájemci z řad veřejnosti.

V rámci kurzů probíhají individuální i skupinové lekce, přednášky o způsobu hry na lesní roh, masterclassy, výstava hudebních nástrojů domácích i zahraničních vystavovatelů. Součástí akce je 6 koncertů a skupinové hornové halali

„Kurzy v posledních letech objednávají u soudobých skladatelů skupinová halali a generují a rozšiřují tak hornový repertoár. Jsem moc šťastná, že s námi bude letošní rok spolupracovat skvělý skladatel a dirigent Jan Kučera – jeho nové Halali zazní v průběhu týdne několikrát, a to jak v broumovském klášteře, tak v kostele sv. Michaela ve Vernéřovicích,“ říká zakladatelka a umělecký garant kurzů, hornistka Zuzana Rzounková a představuje též lektory ze zahraničí: „Naše pozvání přijali dva významní zahraniční hornisté – Prof. Christian Lampert, který působí na univerzitách v Basileji a Bernu a je prezidentem mezinárodní soutěže v Markneukirchen, a italský hornista Luca Benucci, první hornista Maggio Musicale Fiorentino a umělecký ředitel Italian Brass Week i dalších institucí.“

Lektory 9. ročníku Letních hornových kurzů budou: Zuzana Rzounková – sólohornistka Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK a pedagog JAMU v Brně, Christian Lampert (DE) – profesor hry na lesní roh na Music Academy Basel a Academy of Arts Bern (Švýcarsko) a prezident mezinárodní soutěže v Markneukirchen, italský hornista Luca Bennuci – první hornista Maggio Musicale Fiorentino, profesor na Fiesole Music School Foundation, umělecký ředitel Italian Brass Week a Mediterraneo Horn Sound a prezident Italian Brass Network a Club del Corno, Prof. Jindřich Petráš – proděkan hudební fakulty JAMU v Brně a pedagog hry na lesní roh JAMU v Brně, Jan Vobořil – sólohornista České filharmonie a pedagog HAMU v Praze, Petr Hernych – pedagog Pražské konzervatoře a vedoucí skupiny lesních rohů v SO FOK, Martin Sokol – první hornista Symfonického orchestru hl. města Prahy FOK a Lenka Němcová – pedagožka ZUŠ Police nad Metují a Broumov; klavírní doprovod zajistí Jana Goliášová, Mio Sakamoto a Kamila Kolářová.

Hlavními finančními partnery Letních hornových kurzů Broumov jsou Ministerstvo kultury, Královéhradecký kraj, Státní fond kultury ČR, Město Broumov, Stadler-Trier Music Foundation, Amati Kraslice a V. F. Červený, Clarina Music, Brass Studio Prague, Nadační fond Antonína Dvořáka.

Pořadatelem Letních hornových kurzů je Za poklady Broumovska o.p.s.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)