Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Absolventi polické ZUŠky se stali členy Chicago Symphony Orchestra
banner

Absolventi polické ZUŠky se stali členy Chicago Symphony Orchestra

René Herzán

Neděle, 24. dubna 2016

Absolventi polické ZUŠky se stali členy Chicago Symphony Orchestra

Neuvěřitelná zpráva dorazila přes oceán od absolventů Základní umělecké školy v Polici nad Metují Šimona a Matouše Michalových. Oba uspěli v konkurzu a stali se členy Chicago Symphony Orchestra.

Bratři již několik let působí v USA, kde nejprve vystudovali prestižní akademii Juilliard School of Music a nyní dokončují magisterský studijní program na Manhattan School of Music v New Yorku. Před dvěma měsíci vyhlásil slavný symfonický orchestr, Chicago Symphony Orchestra, momentálně považovaný za nejlepší americký orchestr, konkurz na dvě místa hráčů na housle, a bratři si řekli, že zkusí štěstí a do konkurzu se přihlásí.

Jenže ke konkurzu se dostavilo 300 špičkových houslistů, z nichž většina prošla praxí ve světoznámých orchestrech. Vlastní konkurz probíhal formou několika vyřazovacích kol, kdy hráči hráli anonymně za plentou. Do finále se dostalo sedm nejlepších, kteří se ve velmi náročném, již veřejném souboji střetli o dvě nabízená místa.

"V tomto konkurzu nakonec zvítězili naši mladí houslisté a stali se právoplatnými členy Chicagské filharmonie, což je cíl, o kterém sní nejlepší světoví houslisté jako o vrcholu své kariéry! Deník Mf Dnes ve své sobotní příloze věnoval tomuto úspěchu českých hudebníků celostránkovou reportáž Filipa Saviera a my se připojujeme s gratulací a přáním, aby naši chlapci dál šířili dobré jméno českých muzikantů pod taktovkou nejslavnějších světových dirigentů," komentoval tuto událost ředitel Základní umělecké školy v Polici nad Metují Lubor Bořek.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)